latinica  ћирилица
18/10/2024 |  13:36 ⇒ 13:43 | Аутор: sputniknews.com

Руте: НАТО ће наставити да јача присуство у близини граница Русије

НАТО ће наставити да јача своје присуство на источном крилу у близини граница Русије, појачава ПВО системе, артиљерију, ловце пете генерације, изјавио је на крају сједнице министара одбране блока генерални секретар Марк Руте.
Марк Руте (фото: EPA-EFE/TOLGA AKMEN) -
Марк Руте (фото: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

- Разговарали смо о јачању наше колективне одбране и обуздавању. Такође, недавно смо значајно појачали наше присуство на војном крилу и ојачали нашу ваздушну патролу. Савезници обезбјеђују (додатне) ПВО и артиљеријске системе, модерне авионе углавном пете генерације Г-35 - истакао је Руте.

Он је такође нагласио да се вјежбе нуклеарних снага НАТО одржавају далеко од руских граница и да су, наводно, усмјерене на одржање мира.

- У понедјељак су почеле годишње нуклеарне вјежбе НАТО "Steadfast noon" у којима учествује 60 авиона. Ове редовне вјежбе одржавају се далеко од руских граница, без употребе борбеног наоружања. Главни циљ нуклеарних снага Алијансе је одржање мира - поручио је Руте.

Према његовим ријечима, на основу резултата сједнице у Бриселу 17-18. октобра, министри одбране НАТО покренули су иницијативу за развој стандардизације у циљу боље компатибилности земаља Алијансе.

Он је нагласио да то треба да појефтини и учини безбједнијом производњу опреме и наоружања.

Нуклеарне вјежбе земаља Алијансе "Steadfast noon" почеле су 14. октобра. Вјежбе се одржавају у Великој Британији, Сјеверном мору, Белгији и Холандији.

Портпарол руског предсједника Дмитриј Песков оцијенио је да војне вјежбе нуклеарних снага НАТО-а у тренутним условима правог рата у Украјини доводе до ескалације тензија.