latinica  ћирилица
18/10/2024 |  15:29 ⇒ 17:30 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Човјечанству је потребан БРИКС - без њега нема опстанка (ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин састаје се са представницима водећих медија земаља чланица БРИКС-а уочи самита БРИКС који ће бити одржан од 22. до 24. октобра у Казању.
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL POOL PHOTO) -
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL POOL PHOTO)

Русију на догађају представља генерални директор медијске групе "Русија севодња" Дмитриј Кисељов.

Ово је први пут да се Путин посебно састаје са представницима медија земаља чланица БРИКС. Такви састанци су се традиционално одржавали на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, гдје је председник у формату "питање-одговор" разговарао са медијима о актуелним темама унутрашње и спољне политике Русије.

---

Русија је спремна да се укључи у рјешавање ситуације између Ирана и Израела, поручио је руски предсједник.

- Ако су Иран и Израел заинтересовани за руско посредовање, Москва је спремна - рекао је Путин на једно од питања.

Како је рекао, нада се да ће се бесконачна "размјена напада" између Ирана и Израела прекинути.

Компромис између Израела и Ирана је могућ, сматра Путин.

---

НАТО ратује против Русије али преко украјинских војника, нагласио је Путин и и додао да је Русија спремна за наставак борбе против НАТО.

- Побједа ће бити наша - поручио је он.

Није могуће побиједити Русију на бојном пољу, поручио је руски председник.

---

Русија је заинтересована, рекао је Путин, да се сукоб у Украјини заврши што прије.

- Спремни смо за дијалог о мирном окончању сукоба у Украјини али само на бази истанбулских споразума - истакао је руски лидер и додао да би Кијев за почетак требало да укине декрет о забрани преговора са Русијом.

Према његовим ријечима, Украјина износи неке своје захтјеве али то нису преговори.

Такође је рекао да Москва није против идеје да се конференција о Украјини одржи у Саудијској Арабији, али да је питање - о чему се разговара и шта се разматра.

Када је ријеч о специјалној војној операцији у Украјини он је рекао да је контрапродуктивно одређивати када ће се она завршити.

---

Многе земље не признају Међународни кривични суд, ова организација нема универзалан значај, не признају га ни Русија, ни САД, ни Кина, ни Турска, изјавио је руски предсједник на питање да ли ће ићи на самит Г20 у Бразил имајући у виду налог суда за његово хапшење.

Одлуке Међународног кривичног суда се лако могу заобићи, потписивањем међуправног споразума међу земљама, истакао је руски лидер. Он је додао да је довољно потписати билатерални споразум.

Русија би лако заобишла налог тог суда, кад би хтјела, истакао је Путин.

Путин је рекао да не планира да иде у Бразил на самит Г20 како све то што се дешава око Русије не би утицало на рад самита.

- Русија се према свима односи брижљиво, изузев према непријатељима - поручио је руски предсједник.

---

Русија неће дозволити појаву нуклеарног оружја у Украјини ни под каквим околностима, поручио је Путин.

- Било какав корак Украјине који би водио ка прављењу нуклеарног оружја наићи ће на одговарајућу реакцију - упозорио је Путин.

---

Енергетски ресурси Русије су једноставно безгранични, њих је лако испоручити у Кину, јер земље имају заједничку границу, која није подложна никаквим колебањима са становишта глобалне политике, констатовао је Путин.

- Кина и Русија имају заједничку границу која није подложна никаквим колебањима са гледишта глобалне политике, па ни узајамним односима Кине и САД. Нема потребе ништа преко границе превозити, преко мора, океана. Граница је цијела заједничка, а енергетски ресурси Русије су једноставно неограничени - истакао је руски лидер.

---

Сјеверни морски пут је глобална маршрута и земље БРИКС-а су за њега веома заинтересоване, рекао је Путин.

- Русија гради флоту ледоломаца какву нема нико у свијету - поручио је он.

---

Стварање јединствене валуте БРИКС-а се тренутно не разматра, то потање још није сазрело, рекао је Путин.

Он је додао да земље удружења раде на систему који би био аналоган систему SWIFT.

---

- Најјача привреда свијета по паритету куповне моћи, не по глави становника, је Кина. На другом мјесту су САД. Да, гледано по глави становника у САД је та моћ је већа, али ако погледате колико је становништво Кине... а колико у САД - рекао је Путин.

На трећем месту је Индија, а Русија на четвртом, додао је он.

- У малој смо предности у односу на Јапан - рекао је Путин.

Према његовим ријечима, платни промет с Кином је већ 95 одсто у националним валутама а јуан се користи у трансакцијама са трећим земљама и због тога је његова привлачност још већа, нагласио је руски председник.

Како је додао, Русија ће предложити партнерима у БРИКС-у да дигиталне валуте користе у инвестициони процесима.

---

Русија не жели да преуреди свијет, али појава нових центара моћи је природан процес, навео је он.

Говорећи о Украјини, руски предсједник је нагласио да је до кризе довео Запад, као и да је рат почео 2014. године.

- Рат у Украјини је почео 2014. године када је Запад, са САД на челу, подржао преврат у Кијеву - рекао је Путин.

---

Палестинско-израелско питање ће бити разматрано на самиту БРИКС-а, рекао је Путин и подсјетио да је Русија увијек полазила од тога да мора бити реализована одлука СБ УН о формирању двије државе - Израела и Палестине.

---

О односима са САД и Кином:

- Сједињене Државе су поквариле односе са Русијом уводећи санкције и то се негативно односи на њих. САД треба да схвате да се санкције против Русије негативно одражавају на долар - рекао је он.

Америка сама ограничава примјену долара као обрачунске валуте и његова улога на том плану и као резервне валуте се у свијету смањује.

САД су закасниле 15 година и не могу да зауставе развој Кине, поручио је он и додао да се Русија не мијеша у америчко-кинеске односе.

- Руско-кинеска сарадња на међународној сцени је један од кључних фактора стратешке стабилности у свијету - истакао је он.

---

Земље БРИКС се односе са уважавањем према новим члановима удружења. Пракса показује да је проширење БРИКС прави корак и да се тако подиже ауторитет и утицај организације у свијету, истакао је Путин у разговору с новинарима.

- Тридесет земаља сада жели да се придружи у овој или да у одређеној мјери сарађује с БРИКС - нагласио је он.

Чланице БРИКС ће размотрити могућност проширења али свако никога неће одгурнути, врата су отворена, поручио је руски предсједник.

Свијет се стално мијења, појављују се нови лидери и то треба прихватити као чињеницу, истакао је руски лидер.

Данашњем састанку, између осталог, присуствују представници телевизијске мреже ЦГТН (Кина), медијске корпорације „Индепендент медија" (Јужноафричка република), информативна агенција МЕНА (Египат), РТИ (Индија), ФАНА (Етиопија), ТВ "Скај Њуз Арабија" (УАЕ) и Си-Ен-Ен Бразил (Бразил),Такође, међу учесницима је и представник Саудијске Араије (лист Араб њуз).

На питање кинеског новинара да ли ће се проширење организације одразити на њен утицај и како ће то утицати на развој свијета, Путин је указао да се БРИКС већ обухвата 33 одсто копна и 45 одсто становништва планете.

- Без земаља БРИКС човјечанство не може да опстане, а то се односи и на прехрамбени сектор - рекао је Путин.

Сагласан сам са ставом да БРИКС није "антизападна организација", већ једноставно није западна.

Формирање нових центара развоја у свијету представља обиљежје данашњег времена.

- Југоисточна Азија и Африка постаће центри глобалног раста - истакао је руски председник, додајући да очекује позитиван привредни раст у Русији, Кини и Индији, а и изванредан раст у земљама Африке и Југоисточне Азије.

Раст економског потенцијала земаља глобалног Југа и Африке биће праћен повећањем њиховог утицаја у свијету.

Руски лидер је најавио да ће се у недјељу састати са предсједником УАЕ. Он је додао да је планирано 17 билатералних сусрета током предстојећег самита БРИКС.
Путин је изјавио да је сарадња у БРИКС-у веома разнолика, одвија се на многим плановима и у свим правцима.