latinica  ћирилица
18/10/2024 |  15:07 ⇒ 15:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Хамас потврдио: Убијен лидер Јахја Синвар

Замjеник лидера Хамаса у Гази и главни преговарач те палестинске групе, Халил ал Хаја, потврдио је данас да је Јахја Синвар, који се сматра идејним творцем смртоносних прекограничних напада Хамаса на Израел 2023. године, убијен у борби.
Јахја Синвар (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Јахја Синвар (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Он је рекао и да се израелски таоци у Гази неће вратити кући све док се "агресија" на палестинску енклаву под опсадом не заустави и док се израелске снаге не повуку, преноси Ројтерс.

Раније данас, члан политичког бироа покрета Хамас Басем Наим изјавио је да "смрт лидера не значи крај тог покрета" и да та организација не може да се уништи убиством вођа.

- Изгледа да Израел вjерује да убијање наших вођа значи крај нашег покрета и борбе палестинског народа. Није први пут да Израел каже тако нешто - рекао је Наим алудирајући на убиства претходних лидера Хамаса и додао да су они постали "иконе" за будуће генерације.

Додао је да Хамас вjерује да је судбина те организације "или побjеда или мучеништво".

- Да, врло је болно и узнемирујуће изгубити вољене људе, посебно изванредне лидере попут нашег, али оно у шта смо сигурни јесте да смо на крају побjедници - то је исход за све људе који су се борили за своју слободу - рекао је Наим.

Лидер милитантне групе Хамас Јахја Синвар убијен је у четвртак израелској операцији.