latinica  ћирилица
18/10/2024 |  12:24 ⇒ 12:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Барније: Активираћемо процес природне катастрофе у Француској

Послије обилних киша које су у четвртак захватиле југоисточни дио Француске, десет француских департмана данас остаје под наранџастим упозорењем на кише и поплаве, а премијер Мишел Барније је најавио активирање процеса природне катастрофе у угроженим областима.
Поплаве у Француској (Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT) -
Поплаве у Француској (Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT)

Најпогођеније подручје је Ардеш, гдје је у року од 48 сати пало више од 600 милиметара кише по квадратном метру, али су непогодом захваћене и области Приморских Алпа, Атлантских Пиринеја и Севена.

Барније је рекао да је 2.300 интервенција спасилачких служби омогућило спасавање многих живота, преноси телевизија БФМ.

- У протеклих 40 година нису забележене падавине оваквих размера у Француској - истакао је он, обраћајући се медијима у Оперативном центру за међуминистарско руковођење кризама Министарства унутрашњих послова.

Барније је истакао да је сада приоритет успостављање друмског и жељезничког саобраћаја између Сент-Етјена и Лиона.

Такође је рекао да сада слиједи процјена причињене штете која је, како је истакао, велика.

Најавио је и актирање процеса природне катастрофе у погођеним општинама како би угрожени становници добили обештећење.

Он је свим погођеним сународницима и спасилачким службама упутио поруку солидарности и подршке и упозорио да се, с климатским промјенама, сви морају припремити за суочавање са ризицима и катастрофама у свим областима и све чешће, нагласивши да је "спрјечавање јефтиније од отклањања штете".

Према Барнијеовим ријечима, Министарство унутрашњих послова активирало је нови сервис, под називом ФР-Алерт, који омогућава слање СМС порука уз сигнал упозорења свим становницима подручја под великим ризиком.

- Ови превентивни системи омогући ће нам да избјегнемо најгори сценарио. Остаћемо будни - закључио је он.

Француска метеоролошка служба укинула је данас четири црвена упозорења на кише и поплаве - у области Роне, Лоаре, От-Лоаре и Лозера - док је југоисток земље и даље под наранџастим алармом.

Киша и даље пада изнад Приморских Алпа, понегдје праћена и олујним невременом, а наставиће да пада и над југозападним дијеловима земљама, мјестимично у великим количинама, саопштила је Метеоролошка служба.