latinica  ћирилица
18/10/2024 |  12:02 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Пјонгјанг ће "без оклијевања" употријебити војну силу против Сеула

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је да ће Пјонгјанг без оклијевања употријебити војну силу против "непријатељске државе", ако Јужна Кореја наруши суверенитет Сјеверне Кореје.
Ким Џонг Ун (Фото: EPA/KCNA) -
Ким Џонг Ун (Фото: EPA/KCNA)

- Наше војне снаге треба још једном јасно да схвате непобитну чињеницу да је Јужна Кореја страна земља и потпуно непријатељска држава - рекао је Ким, а преноси сјевернокорејска државна новинска агенција КЦНА.

Он је додао да је безбједносна ситуација на Корејском полуострву таква да захтијева да се уложе сви напори да се повећа способност вођења рата и осигура досљедна заштита безбједности Сјеверне Кореје.

Сјевернокорејски лидер је, такође, напоменуо да је Пјонгјанг прекинуо све жељезничке и друме конекције са Јужном Корејом, што је симболизује потпуно одбацивање идеје о поновном уједињењу.

- Овај потез је последње упозорење да ће, ако Јужна Кореја наруши наш суверенитет, наша војна сила бити употребљена без услова и оклијевања - рекао је Ким.

Генералштаб Корејске народне армије предузео је мјере да пресијече сјевернокорејске путеве и жељезничке пруге које воде ка Јужној Кореји кроз источни и западни дио јужне границе Сјеверне Кореје у склопу потпуног одвајања своје територије од Јужне Кореје.

Пјонгјанг је јуче усвојио Уставне амандмане, описујући Јужну Кореју као непријатељску државу, што је Сеул оштро осудио.