latinica  ћирилица
18/10/2024 |  11:12 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Путин на Бизнис форуму БРИКС-а: Укупан БДП организације већи од 60 билиона долара

Економски показатељи свједоче о моћи БРИКС-а, укупни БДП удружења је већи од 60 билиона долара, а удио земаља чланица у свјетској економији премашује показатеље Групе седам најразвијенијих земаља и тај удио наставља да расте, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин говорећи на пленарном састанку Бизнис форума БРИКС-а.
Владимир Путин (Фото: EPA/ALEXANDER SHCHERBAK/SPUTNIK/KREMLIN POOL) -
Владимир Путин (Фото: EPA/ALEXANDER SHCHERBAK/SPUTNIK/KREMLIN POOL)

Предвиђа се да ће просјечна стопа раста БДП земаља БРИКС-а до краја 2024. године бити четири одсто, што је више од свејтске – 3,2 процената.

Догађају присуствују и представници бизнис кругова из земаља које су се од почетка 2024. године придружиле БРИКСУ, навео је Путин и подсјетио да се ради о Саудијској Арабији, Ирану, Египту, Етиопији и Уједињеним Арапским Емиратима.

- Русија види да се у бизнис свијету радо дочекали нове савезнике који су активно укључени у раду - додао је предсједник Русије.

БРИКС игра значајну улогу у глобалној економији и та улога ће расти, навео је Путин и нагласио да ће привредни раст земаља чланица све мање зависити од спољног утицаја, а то, како је истакао, и јесте истински суверенитет.

- Нова развојна банка БРИКС-а представља алтернативу развојним механизмима које нуди Запад - додао је руски председник.

Русија блиско сарађује са земљама БРИКС-а у области иновација и дигиталне економије, додао је Путин.

Извор: rt.rs