latinica  ћирилица
17/10/2024 |  20:27 ⇒ 22:31 | Аутор: РТРС

Завршен 6. Свјетски самит медија у НР Кини; РТРС - част бити у друштву великих медијских кућа (ФОТО)

Завршен 6. Свјетски самит медија у НР Кини, у граду Урумћију којем је присуствовала и делегација Радио телевизије Републике Српске на челу са директором Сектора ТВ програма Маријаном Ђурђевић и руководиоцем Службе промоције Аном Војиновић.
Делегација РТРС-а на 6. Свјетском самиту медија у кинеском граду Урумћију - Фото: РТРС
Делегација РТРС-а на 6. Свјетском самиту медија у кинеском граду УрумћијуФото: РТРС

Организатори самита су Новинска агенција НР Кине Синхуа и Влада региона Xian Jiang.

Тема самита је била Вјештачка интелигенција и трансформација медија. На самиту су анализирана могућа рјешења у брзорастућем развоју вјештачке интелигенције и њеном утицају на глобалне медија.

Фото: РТРС

Дискусије су се водиле о одговорности медија у кориштењу вјештачке интелигенције, с обзиром на то да је она двосјекли мач.

Говорници су били представници Синхуа агенције, Ројтерса, УН, Владе регина Xian Jianga, професори универзитета у НР Кини, руководећи људи великих и државних медија из САД и Европе.

Закључено је да оно што је корисно за човјечанство, може и да буде истовремено и штетно, посебно кад је ријеч о вјешатачкој интелигенцији.

Фото: РТРС

У том смислу потребно је заједно дјеловати како би се препреке превазишле.

Као корисне стране вјештачке интелигенције истакнуте су аутоматски преводиоци и провјеравање лажних вијести и чињеница. Као негативни елементи наведено су управо фејк њуз и говор мржње.

Упућен је апел новинарима да се приликом коришћења вјештачке интелигенције увијек воде новинарском етиком.

Фото: РТРС

На крају послата је порука да Свјетски самит медија постаје глобална платформа за за повезивање глобалних медија у рјешавању изазова у вјештачкој интелигенцији, мост за повезивање истока и запада и отварање НР Кине ка свијету.

РТРС је част да се нашла у друштву с великим медијским кућама, новинским агенцијама и дневним листовима из цијелог свијета.