latinica  ћирилица
17/10/2024 |  21:16 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Калабухов: Долазак предсједника Српске на БРИКС прилика за унапређење односа са Русијом (ВИДЕО)

Долазак предсједника Републике Српске Милорада Додика на Самит БРИКС-а у Казањ прилика је за унапређење односа Српске и Руске Федерације, а није искључен и лични сусрет Додика са руским предсједником Владимиром Путином, изјавио је у интервју за наш политички магазин "Печат" амбасадор Руске Федерације у Сарајеву Игор Калабухов.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

То је историјски догађај, јер ће се први пут окупити државници 10 земаља БРИКС-а - казао је Калабухов.

Калабухов је говорио и о могућности да БиХ односно Република Српска буду чланице БРИКС-а.

- Ја мислим да посјета предсједника Додика Казању на овом форуму један индикатор и признање у смислу реалистичности свега онога што нуди БРИКС - додао је Калабухов.

Истиче да сматра да ће предједник Републике Српске Милорад Додик имати састанак са предсједником Русије Владимиром Путином.

- Ми стално говоримо о унапређењу односа Републике Српске и Руске Федерације, а постоји прилика за контакте и са другим свјетским челницима који ће дати могућност показивања капацитета Републике Српске - наводи Калабухов.

Коментаришући притиске америчке администрације на Републику Српску и њено руководство, инсистирање на НАТО интеграцијама БиХ и увођењу санкција Руској Федерацији, Калабухов је рекао да су санкције нелегитиман приступ.

- Пратимо дешавања у БиХ и имамо стратешки однос са Републиком Српском. Мислимо да су сулуда настојања да Република Српска изађе из оквира Дејтонског мировног споразума, зато што постоји оквир и ставови конститутивних народа у БиХ када је ријеч о спољнополитичким приоритетима. Став Републике Српске је да НАТО интеграције нису у интересу Српске - рекао је Калабухов.

Коментаришући протест Бошњака против Кристијана Шмита испред ОХР-а у Сарајеву, Калабухов је рекао да су Бошњаци подржавали лажног високог представника, а када је он урадио нешто што није по њиховој вољи, почели су да се буне.