latinica  ћирилица
17/10/2024 |  19:26 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Због америчких санкција Инвиктус група отпушта раднике и затвара компанију (ВИДЕО)

Због америчких санкција још једна компанија приморана је да стави кључ у браву, а њени радници остану без посла. Да ће ускоро престати са радом, најавили су из бањалучке Инвиктус технолоџи групе. Због угашених банковних рачуна, принуђени су да угасе пословање, каже директор Бојан Вујић. Најављује тужбе према банкама и траже одговорност Агенције за банкарство. Из Агенције одговарају да су спремни сносити одговорност уколико се утврди повреда Закона.
Инвиктус технолоџи група - Фото: Уступљена фотографија
Инвиктус технолоџи групаФото: Уступљена фотографија

Инвиктус технолоџи група данас – празне канцеларије, просторије пусте. Некада је у овој компанији било запослено 160 радника, са њих 110, уговори су већ прекинути. Ускоро ће им се придружити и Мирјана Тепчић. Без запослења и извора прихода, каже, неизвијесна јој је будућност.

- Заиста је јако тешко изгубити посао поготово у оваквим неким условима када имамо и кредите и дијете. Сви занте колико је то и обавеза све једно за другим носи. Прва станица нам је Биро за запошљавање - каже Тепчићева.

А осим Мирјане на бироу за запошљавање наћи ће се ускоро и још 50 преосталих запослених, ове компаније. Директор "Инвиктус групе" Бојан Вујић рекао је да ће све обавезе према радницима али и држави, бити измирене. Истиче, да за отпуштање радника и гашење компаније, искључиво су одговорне банке.

Угашени рачуни од стране банака и немогућност отварања нових, највећи је разлог томе. Најавио је тужбе али и подношење апелације Уставном суду Републике Српске јер сматра да су се банке ставиле изнад закона.

- Ми смо уз велику подршку наших запослених одлучили да упутимо двије иницијативе према Народној скупштини Републике Српске и почећемо у наредним данима са прикупљањем потписа како налаже Закон о референдуму о грађанској иницијативи. Прва иницијатива се односи на измјену Закона о унутрашњем платном промету гдје ћемо предложити промијену Закона која детаљно, конкретно и експлицитно дефинше услове под којима неко може да отвори или затвори пословни рачун. Друга иницијатива коју смо поднијели јесте преиспитивање рада и одговорности руководства Агенције за банкарство Републике Српске - истакао је Вујић.

Вујић сматра да Агенција за банкарство није довољно урадила да заштити компанију. Директор Агенције за банкарство, Срђан Шупут каже да поступају по свим приговорима који се доставе Агенцији, али да у њиховој надлежности није однос између клијента и банке. Ако је дошло до повреде закона, Агенција за банкарство ће сносити одговорност.

- Сва одговорност било кога ко води Агенцију за банкарство је пред народном скупштином и ако неко сматра да је дошло до било каквог кршења закона и рада по њему, ми ћемо сносити ту врсту одговорности а улазити у било какво лично да или не не бих заиста нкоментарисао. Ја сам вам рекао шта је у нашој надлежности однос између клијента и банке је по закону о облигационим односима, ако постоји повреда, начела, права и било чега постоји суд који ће да одлучи о тоем да ли еј дошло до повреде или не - сматра Шупут.

Шупут каже да ни Агенција за банкарство није у завидном положају због притисака њена надлежност буде пренесена на ниво БиХ. А док странци наставаљају своју политику интервенционизма у Републици Српској, самовољом кројећи капу њеним грађанима, поражава чињеница да ће још 160 радника остати на улици, без извора прихода и запослења. Тако америчка администрација, којој су пуна уста заштите људских права, затвара врата још једног привредног субјекта у Српској а шта ће они који су остали без посла и њихове породице, много их не брине!