latinica  ћирилица
17/10/2024 |  13:44 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Грмуша: Медицинари, васпитно-образовни радници и новинари морају бити заштићени

Правник из Бањалуке Милко Грмуша данас је на протокол Народне скупштине Републике Српске предао иницијативу за доношење Закона о измјенама и допунама Кривичног законика.
Милко Грмуша - Фото: РТРС
Милко ГрмушаФото: РТРС

Истакао је да циљ да васпитно-образовни радници од вртића до факултета, као и новинари и радници у здравству, буду законски препознати као лица која обављају послове од јавног значаја и која, као таква, имају појачану кривично-правну заштиту.

- Још јуче док сам писао овај текст знао сам да је потребно заштитити не само људе који се баве васпитним и образовним радом, већ и раднике у здравству и новинаре. Већ јутрос смо, нажалост, свједоци још једног бруталног напада на живот и тијело једног здравственог радника - истакао је Грмуша у објави на Иксу.

Навео је да све ово мора да престане и као друштво морамо да имамо нулту толеранцију на насиље.

- Такође, већа права значе и већу одговорност. Баш из тог разлога су у овом приједлогу закона јасно предвиђене оштрије казне за сваког васпитно-образовног радника, здравственог радника и новинара који злоупотребом својих овлашћења и дужности вријеђа права других, поготово оних слабијих - додао је Грмуша.

Нагласио је да ово није политичко питање.