latinica  ћирилица
17/10/2024 |  16:05 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Носовић: Алија Изетбеговић асоцира на најмонструозније злочине над Србима

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић рекао је да помињање имена Алије Изетбеговића асоцира на најмонструозније злочине над Србима који су се десили на овим просторима у протеклом рату.
Анђелко Носовић - Фото: РТРС
Анђелко НосовићФото: РТРС

- У биографији Изетбеговића види се да је био екстремни шовиниста у млађим данима, а што је наставио и за вријеме рата. Изетбеговић је по сваку цијену желио рат на овим просторима, јер у његовој "Исламској декларацији" и пише да се једино ратом овај простор може очистити од немуслимана - рекао је Носовић Срни.

Носовић подсјећа да Алија Изетбеговић није хтио да потписује мир, а касније је и повлачио потписе са мировних преговора јер је желио рат у БиХ и да ствара `исламску републику` на овим просторима.

Он је напоменуо да се Изетбеговић у током рата састајао са Осамом бин Ладеном и вршио смотру муџахедина који су му на Озрену доносили одсјечене српске главе.

- Осим тога, путовао је у Иран гдје је прикупљао оружје и борце за помоћ у рату такозваној Армији БиХ - рекао је Носовић.

Према његовим ријечима, Изетбеговић има личну одговорност за страдање припадника ЈНА у Тузланској колони, Добровољачкој улици у Сарајеву и на Тузланској капији.

- Изетбеговић је имао договор током рата са међународном заједницом, јер како је могуће да Алија у Добровољачкој улици заједно са Унпрофором спроводи колону ЈНА која се мирно извлачила и да буде нападнута уз такав масакар - указује Носовић.

Он је рекао да је постојала дугогодишња симбиоза међународне заједнице са Алијом Изетбеговићем због чега Хашки суд никада није против њега подигао оптужницу већ су чекали да умре, као и Фрањо Туђман.

- Алија Изетбеговић је директно одговоран и за Сребреницу, јер је обећао међународној заједници да ће бити погубљено 5.000 муслимана да би међународна заједница и НАТО реаговали на овим просторима против Срба - навео је Носовић.

Он је додао да је за српски народ мучно помињати Алију Изетбеговића, јер је ријеч о ратном злочинцу којем су руке крваве до лаката.

Бројни бошњачки представници власти из ФБиХ најоштрије су критиковали Кристијана Шмита, који је рекао да је неопходно направити заједнички курикулум у образовању, те да су у уџбеницима "неприхватљиве фотографије" некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића и муслиманског ратног лидера Алије Изетбеговића.

Из ОХР-а су потом јуче, појашњавајући Шмитову изјаву, саопштили да је Алија Изетбеговић "био кључна личност у постизању мира и Дејтонског споразума, те је својим дјеловањем спасио многе животе".