latinica  ћирилица
17/10/2024 |  15:35 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Шупут: Уколико је дошло до повреде закона, Агенција за банкарство ће сносити одговорност (ВИДЕО)

Сва одговорност било кога ко води Агенцију за банкарство Републике Српске је пред Народном скупштином Српске и ако неко сматра да је дошло до било какве повреде закона, ми ћемо сносити ту врсту одговорности, истакао је директор Агенције Срђан Шупут.
Срђан Шупут - Фото: РТРС
Срђан ШупутФото: РТРС

- Ми морамо да поступимо по све и једној пријави, небитно да ли се ради о правном или физичком лицу. Наравно по закону о банкама, оно што ми можемо урадимо, а оно што није у нашој надлежнсоти, обавијестимо клијенте, те их упутимо на други пут, гдје треба да се обрате - истакао је он.

Шупут додаје, да ако клијент сматра да је оштећен од стране банке, истој се и обраћа.

- Законски рок прописан од 30 дана треба да му банка одговори. Он ако није задовољан одговором, тада може да упути допис Агенцији за банкарство, да укаже да није задовољан одговором. Агенција за банкарство тада цијени и тврди да ли је дошло до повреда чланова закона о банкама. Ако је дошло до повреда чланова закона о банкама, улазимо у надзор банке, ако се ради о облигаторним односима између правног лица и банке, прекида пословне сарадње обавјештава исто тако правно лице о њеном даљем поступању шта може да уради. То је оно што је нама закон дао - додаје Шупут, реагујући на изјаву директора Инвиктус технолоџи групе Бојана Вујића, који је додао да је осим банака које су најодговорније за ову ситуацију, одговорност и на Агенцији за банкарство Републике Српске.

Шупут истиче, да Агенција за банкарство процјењује, да ли је банка на прави начин прописала ризике, своје интерне акте, те да Агенција не може да улази у облигаторни однос, јер то није у њеној надлежнсоти.

- Рекао сам шта је у нашој надлежности, а то је однос између клијента и банке. По закону о облигационим односима, ако постоји повреда, начела, права и било чега постоји суд који ће да одлучи о томе, да ли је дошло до повреде или не - напомиње Шупут.

Шупут је истакао важност Агенције за банкарство Српске.

- Постоје озбиљне тенденције и притисци да се Агенција за банкарство пренесе на ниво БиХ. Ако се то деси, биће много теже за све привредне субјекте, али и физичка лица у Српској - додаје Шупут.