latinica  ћирилица
17/10/2024 |  15:29 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Алија Изетбеговић је главни кривац за страдања Срба

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин сматра да ратни муслимански лидер Алија Изетбеговић није никакав "миротворац" каквим га желе представити у ФБиХ, већ главни кривац за бројна страдања српског народа у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Као ратне трофеје муџахедина Алија Изетбеговић је примао одсјечене српске главе и ништа није предузео да се таква злодјела не догађају, противно свим међународним конвенцијама и правилима ратовања - рекао је Жупљанин Срни.

Према његовим ријечима, Изетбеговић је био кључна личност која је могла спријечити ратне сукобе у БиХ, али, нажалост, преовладала је његова радикална исламистичка тежња за стварањем исламске државе на просторима гдје су вијековима живјели Срби, Хрвати и муслимани.

- Жеље му се нису оствариле, а ипак је плаћена превисока цијена. Беспотребно је проливено исувише српске, хрватске и муслиманске крви. Идеолошка тежња за потчињавањем и стварањем шеријатске државе у срцу Европе надвладала је све миротворне иницијативе и вапаје за избјегавањем сукоба, а нажалост, на руку му је ишла суманута подршка из тзв. слободарске и демократске Европе - указао је Жупљанин.

Он је напоменуо да је потврђено да је Изетбеговић био предмет истраге Хашког трибунала, али да, нажалост, због бројних манипулација и злоупотреба, није доживио суочавање са правдом и није осуђен, те оцијенио да би у супротном сигурно био осуђен за најтеже облике ратних злочина.

- Алија Изетбеговић, творац `Исламске декларације` и припадник злогласне `Ханџар дивизије` у Другом свјетском рату, увозник муџахедина у БиХ, велики `ахбаб` са Осамом бин Ладеном и миротворац који је жртвовао мир за независну БиХ, добро је познат домаћој и широј јавности по својој радикалној исламистичкој оријентацији - истакао је Жупљанин.

Жупљанин је рекао да је ових дана, због помињања имена Алије Изетбеговића од Кристијана Шмита у контексту ратних злочина, проистекла невиђена реакција бошњачког корпуса, усмјерена против Шмита, кога су до јуче подржавали.

- То су двоструки и непринципијелни стандарди сарајевске чаршије која никако да схвати с ким и како треба разговарати о будућности БиХ у условима мира и стабилног демократског развоја - закључио је Жупљанин.

Бројни бошњачки представници власти из ФБиХ најоштрије су критиковали Кристијана Шмита који је рекао да је неопходно направити заједнички курикулум у образовању, те да су у уџбеницима "неприхватљиве фотографије" некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића и муслиманског ратног лидера Алије Изетбеговића.

Из ОХР-а су потом јуче, појашњавајући Шмитову изјаву, саопштили да је Алија Изетбеговић "био кључна личност у постизању мира и Дејтонског споразума, те је својим дјеловањем спасио многе животе".