latinica  ћирилица
17/10/2024 |  13:35 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Прихваћена Информација о измјенама тарифе о наградама и накнади трошкова за рад адвоката

Влада Републике Српске прихватила је данас, на 90. сједници, одржаној у Бањалуци, Информацију о захтјеву Адвокатске коморе Републике Српске за измјенама тарифе о наградама и накнади трошкова за рад адвоката и обустави рада бранилаца по службеној дужности пред судовима у Републици Српској, саопштено је из Владе Српске.
Сједница Владе Српске - Фото: Уступљена фотографија
Сједница Владе СрпскеФото: Уступљена фотографија

Сходно томе, Влада Српске сагласна је са Приједлогом меморандума о разумијевању о измиривању акумулираних обавеза према адвокатима за одбране по службеној дужности пред судовима у Републици Српској и по ослобађајућим пресудама, те је министра правде овластила да га потпише у име Владе Републике Српске са Адвокатском комором Републике Српске.

Влада сматра оправданим став Министарства правде за доношењем нове Тарифе о наградама и накнади трошкова за рад адвоката, која није мијењана још од 2005. године, у дијелу који се односи на повећање бода са досадашњих двије КМ на тражене три КМ, уз услов да се у овом смислу измијењена Тарифа почне примјењивати од 01. јануара 2025. године.

Министарство правде Српске задужено је да приступи даљем поступку усаглашавања и доношења нове Тарифе о наградама и накнади трошкова за рад адвоката, са циљем превазилажења насталих околности у односу на обуставу рада и заступања адвоката у предметима одбране по службеној дужности, пред судовима у Републици Српској.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о поступку пред Европским судом за људска права у Стразбуру и пресуди Ковачевић против БиХ.

Влада је сагласна да министар правде Српске Милош Букејловић због озбиљности предмета који је везан за изборни систем БиХ и саму срж Дејтонског мировног споразума присуствује Јавној расправи у тиму испред тужене БиХ, заказаној пред Великим вијећем Европског суда за људска права у Стразбуру за дан 20. новембар 2024. године.

Министар правде Републике Српске обавезан је да поступа у складу са Кодексом понашања именованих представника из Републике Српске у радним тијелима за израду закона, других прописа и пројеката на нивоу БиХ.

На данашњој сједници, Влада је усвојила Информацију о изради Плана усклађивања законодавства Српске са правном тековином ЕУ за период 2025-2027. године, те задужила републичке органе управе да, у сарадњи са Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу, приступе изради Плана усклађивања законодавства Републике Српске са правном тековином Европске уније за наведени период.

Влада Српске прихватила је Информацију о Пројекту синергије Базелске, Ротердамске, Стокхолмске конвенције и глобалног стратешког оквира за управљање хемикалијама.

Влада подржава активности у вези с наведеним пројектом и задужује Министарство здравља и социјалне заштите, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу, Агенцију за информационо-комуникационе технологије Републике Српске, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и Републички завод за статистику Републикe Српскe да учествују у реализацији дефинисаних пројектних активности и испуњавању међународних обавеза које за циљ имају заштиту здравља и животне средине.

Влада задужује наведене органе и надлежне републичке институције да активности по овом пројекту врше у складу са "Одлуком о остваривању координације републичких органа управе у спровођењу активности у области европских интеграција и међународне сарадње" уз обавезу поштовања Уставом и законима дефинисаних надлежности институција.

Влада Српске става је да пројектне активности у вези са синергијском имплементацијом Базелске, Ротердамске и Стокхолмске конвенције и глобалног стратешког оквира за управљање хемикалијама (GFC) морају на одговарајући начин заступати потребе Републике Српске у предметној области.

Базелска, Ротердамска и Стокхолмска конвенција су мултилатерални еколошки споразуми, које имају заједнички циљ - заштиту здравља људи и животне средине од опасних хемикалија и отпада.

Конвенције су ратификоване у БиХ и то: Стокхолмска 2010. године, Ротердамска 2007. године, Базелска 2001. године.
Базелска конвенција о контроли прекограничног кретања опасног отпада и одлагања истог је свеобухватни глобални уговор који се бави отпадом током животног циклуса, од производње и транспорта до нове употребе и одлагања.

Ротердамска конвенција је међународни уговор о поступку пристанка, на основу претходног информисања, на промет одређене индустријске хемикалије и пестицида (средстава за заштиту здравља биља и биоцида) у међународној трговини.

Омогућава земљама да одлуче да ли желе да увозе опасне хемикалије и пестициде наведене у Конвенцији.

Стокхолмска конвенција о дуготрајним органским загађујућим супстанцама је глобални споразум за заштиту здравља људи и животне средине од веома опасних, дуготрајних хемикалија ограничавањем и коначном елиминацијом њихове производње, употребе, промета, емисија и складиштења.

Влада Српске донијела је Рјешење о давању сагласности Републичком секретаријату за расељена лица и миграције за утрошак новчаних средстава, у износу од 30.000,00 КМ за реализацију пројеката: побољшање водоснабдијевања у Мјесној заједници Цапарде у општини Осмаци и санацију макадамске путне мреже у оптини Доњи Жабар (Човић Поље, пут према Матићима у дужини од 800 метара и Лончари, Ново Насеље у дужини од 400 метара).

Циљеви предложених пројеката општина су побољшање квалитета живота, те стварање услова за одрживи повратак и подстицај повратка, пружањем помоћи интерно расељеним лицима и повратницима кроз пројекте обнове, санације и изградње објеката комуналне и јавне инфраструктуре.