latinica  ћирилица
12/10/2024 |  12:48 ⇒ 15:09 | Аутор: РТРС

Вулин: Нисам био толики противник ЕУ док је нисам упознао изнутра

Потпредсjедник Владе Србије Александар Вулин изјавио је у интервјуу за Берлинер цајтунг да Европска унија има проблем са властитим кредибилитетом и да док није упознао ЕУ изнутра, није био толики евроскептик као што је данас.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Кад сам почео да водим техничке преговоре са ЕУ и кад сам упознао ЕУ изнутра, постао сам евроскептик. Тамошње водеће личности нису искрене. Немају искрен став када је у питању приступање - рекао је Вулин уочи самита који ће се одржати на десетогодишњицу прве западнобалканске конференције у Берлину.

Према његовим речима, Србија једанаест година чека да ЕУ испуни своје обећање, спроведе Бриселски споразум и формира Заједницу српских општина.

- Годинама уназад сам са представницима ЕУ преговарао о поглављу 35. Најпрijе су говорили да оно садржи само списак претходно преузетих обавеза. А потом то поглавље добија некакав властити живот и свака од земаља чланица ЕУ може у њега да дописује своје услове - наводи Вулин.

Запитавши зашто се Србији стално постављају услови које не може да испуни, Вулин је поручио: "Реците нам једноставно: ми вас не желимо".

- Ми ЕУ сматрамо својим партнером, али нисмо сасвим сигурни да ЕУ и нас сматра својим партнером. Предсjедник (Владимир) Путин нам никада није рекао да ће Русија прекинути односе са Србијом уколико бисмо приступили ЕУ или ако водимо преговоре о приступању - нагласио је.

С друге стране, како је навео, преговарачи из ЕУ говоре Србији да, ако не прекине односе са Русијом, неће ући у ЕУ.

- Дакле, да ли смо партнери или нисмо? Зар немамо и ми право на властите интересе? - запитао је Вулин.

Он указује да је Србија кренула европским путем и да је то већинско мишљење српске политике, али да се и у Wемачкој већинско мишљење политичара често разликује од мишљења грађана.

-Лично сам евроскептик, баш као и најмање 30 одсто Нијемаца, као и неколико милиона грађана ЕУ који сматрају да Европска унија не би требало да буде скуп територија, него заједница слободних нација - истиче он.

На питање да ли може да замисли приступање ЕУ под условом да Србија призна такозвано независно Косово, а ЕУ, по свему судећи, никада неће одустати од независности Косова, Вулин је нагласио да је признавање Косова за Србију потпуно неприхватљиво.

- То је српска територија која нам је отета. Не може сада да се каже: 'Најважније је да се Срби који тамо живе пацификују и да им се дају некаква права'. Европа не жали ни новац ни друга средства да би поново успоставила границе Украјине. Због чега то не важи када је у питању Србија? - наводи Вулин.

Подсјетивши да су Европа и НАТО својевремено гарантовали опстанак Савезне Републике Југославије, а да је онда наједном формиран савез Србије и Црне Горе, па да је и тај савез престао да постоји, Вулин је поставио питање "зашто се увијек све ради на штету Србије".

Подсетио је и да пет држава чланица ЕУ нису признале Косово.

- Дакле, ко поставља услове? Највеће земље ЕУ? Бриселска администрација? ЕУ и Брисел се понашају као да је Косово независна држава. А ипак нико није недвосмислено изјавио: 'Морате да признате Косово'. Онда би требало и да буду тако поштени да то и експлицитно формулишу. Након тога ћемо видјети шта нам је даље чинити - каже Вулин.

Према његовим ријечима, предсједник Србије Александар Вучић залаже се за самосталну српску спољну политику.

- Наша је одлука да будемо војно неутрални и да сами доносимо одлуку о томе ко су наши пријатељи. Ту спадају сви они који немају никакве војне претензије према Србији и који макар покушавају да поштују српске интересе - истакао је он.

Како је рекао, "водимо реалну политику и не вјерујемо да ће Њемачка или САД икада признати грешку коју су починили када су 1999. бомбардовали Србију.

- Међутим, ми се нећемо правити као да се то није догодило - напоменуо је Вулин.

Упитан да ли би приступање БРИКС-у могло да буде опција за Србију, он је рекао да ће Србија бити присутна у Казању и да би било неодговорно када не бисмо испитали све могућности, па и чланство у БРИКС‑у.

- Ако је БРИКС атрактиван и за друге земље, на примјер за Емирате или за Саудијску Арабију или за Турску, зашто би то требало да буде другачије у случају Србије? Не постоји никаква сумња да је БРИКС постао реална алтернатива Европској унији - рекао је он.

О томе да ли будућност припада Западу или не-Западу Вулин истиче да будућност припада вредностима читавог човечанства, свеједно да ли су на географском Истоку или на географском Западу.

- Ми Срби вјерујемо у традиционалне вриједности: Бог, нација, породица. У њих вјерују људи широм свијета. Међутим, имамо осјећај да у многим земљама преовладава политика по којој Бог не постоји, која нацију сматра реликтом прошлости, а породица је непотребна. Ја сам политичар љевице и вјерујем у социјалну правду - рекао је он.

Запитавши како може постојати социјална правда на глобализованој планети којом доминирају мултинационалне компаније и где се љевица више не бави питањем како постићи више социјалне правде, него тиме да ли негдје постоје већа или мање ЛГБТ права, Вулин закључује: "За мене, будућност се налази у традиционалним вриједностима".