latinica  ћирилица
12/10/2024 |  08:38 ⇒ 10:49 | Аутор: РТС

Одјеци Ердоганове посјете Србији: Шта значе споразуми "златног доба"

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган оијенио је да су званични односи Анкаре и Београда у златном добу. Каријерни дипломата Зоран Миливојевић сматра да је то добра вијест. Бојан Станић из ПКС каже да ће потписани споразуми повећати српски извоз у Турску. Војни аналитичар Владе Радуловић као значајну истиче и сарадњу у намјенској индустрији, наводећи да је интерес у овом пољу обостран.
Додик са Ердоганом (foto: x.com/miloraddodik) -
Додик са Ердоганом (foto: x.com/miloraddodik)

 Каријерни дипломата Зоран Миливојевић истиче да је добра вест чињеница да је предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган оценио да су званични односи Београда и Анкаре у златном добу.

- Прелазимо на ниво стратешких односа. Турска је важан партнер, а требало би да имамо у виду и Ердоганов однос са Албанијом у контексту нормализације односа Београда и Приштине, те бољих односа Београда и Сарајева - каже Миливојевић.

Бојан Станић из Привредне коморе Србије (ПКС) наводи да је са економске стране значајно што се примјећује бржи раст српског извоза у Турску.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Потписани споразуми ће додатно повећати извоз, иако је дефицит економске сарадње и даље присутан. Ријеч је о надградњи економских односа, а отвара се и нови простор у пољу грађевинских радова и сарадње у области војне индустрије. Све то упућује да је званична Анкара важан спољнотрговински партнер - сумира Станић, који наглашава да су ауто-дијелови тренутно главни извозни производ Србије у Турску, али да је циљ да се понуде и нешто комплекснији производи.

Фактор намјенске индустрије

Зоран Миливојевић напомиње да је важна и сарадња у намјенској индустрији, називајући је специфичном.

- Једноставно, то су технологије које имају посебну пажњу и имају перспективу и средњег и дугог рока. Предзнак су високог нивоа односа и повјерења - наводи Миливојевић.

Војни аналитичар Владе Радуловић каже да, када је ријеч о наменској индустрији, интерес постоји са обје стране, иако је Турска значајнији играч на свјетском нивоу.

- Србија ту свакако има шта да понуди, али су Београду такође веома интересантне турске компаније – за увођење технологија које оне могу да понуде - тврди Станић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Војни аналитичар указује да је значајан и сегмент трансфера знања и технологија, односно, заједничког учешћа двије земље у новим областима.

- Ту се говори и о 'барјактарима' (беспилотне летјелице турске производње). Србија је одустала од њихове куповине када их је Приштина поручила, али будући да се о овој теми прича, можда постоји простор за сарадњу - наводи Станић.

Вучић и Ердоган – лични печат

Дипломата Зоран Миливојевић закључује да су за добре односе двије земље и низ споразума заслужни и добри односи двојице лидера – Ердогана и председника Србије Александра Вучића.

- У дипломатском свијету се то чита као значајан фактор сарадње. Да нема таквих односа двојице лидера, не бисмо ни имали 11 споразума. Лични односи носе значајан део сарадње, поготово ако такви лидери имају шири утицај у свијету, што мислим да је овдје случај - каже Миливојевић.