latinica  ћирилица
12/10/2024 |  09:08 ⇒ 09:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Јевтић: Приштински режим институционалном репресијом покушава да расели Србе са КиМ

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић рекао је данас да актуелни приштински режим на челу са тзв. премијером Аљбином Куртијем води врсту хибридног рата и покушаја погрома Срба, односно њиховог расељавања са простора АП Косова и Метохије - и то институционалном репресијом.
Далибор Јевтић (Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Далибор Јевтић (Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ)

Наставак институционалног насиља и терора је основа Куртијеве политике, рекао је Јевтић за РТС, коментаришући то што је тзв. Агенција за приватизацију у Приштини без сагласности општине Штрпце објавила позив за давање у закуп објеката на њеној територији, укључујући "Градску кафану", хотел "Брезу" на Брезовици, "Партизанку" и "Експрес ресторан" у хотелу "Молика" на Ски-центру.

- Иако је општина Штрпце те објекте прогласила објектима од јавног значаја за локалну самоуправу, приштински режим тиме покушава не само да угрози јавни интерес у општинама са српском већином, већ и да објекте додијели Албанцима који нису из ових средина као би се промијенила структура становништва - упозорио је Јевтић.

Он је додао да се сличне ствари дешавају и на сјеверу АП КиМ, као и у општини Грачаница, којој је тзв. косовска влада прослиједила одлуку о присвајању 13 хектара и 33 ара општинске имовине у насељу Падалиште, у циљу реализације пројекта изградње Косовског резиденцијалног центра за аутизам, Даунов синдром и инвалидност за дјецу и старије особе.

- Примарни циљ оваквих одлука јесте дестабилизација ситуације. Како се ближимо изборима 9. фебруара сљедеће године, режим у Приштини ће предузимати све радикалније одлуке, са циљем напада на српски народ на овим просторима - указао је Јевтић.

Говорећи о плану за затварање Центра за социјални рад у Лепосавићу, Јевтић је рекао да се "удара се на важну институцију у тој општини, која се брине о најугроженијима, те да је јасно шта је циљ Куртијевог режима".

Он је подсетио да је општина Штрпце 16. марта и 7. јула 2022. године прва била на удару режима у Приштини и припадника тзв. косовске специјалне полиције.

- Ситуација је не само опасна, већ се свакодневно суочавамо са изазовима које креира Курти. Након тога смо имали неколико сличних акција на сјеверу КиМ, као и у општини Гора. Све то креира тешку ситуацију - упозорио је Јевтић.

Говорећи о понашању међународне заједнице, Јевтић је истакао да су Срби у свакој прилици указивали на проблеме и позивали на конкретну акцију ради заштите њихових права, али да до сада није било адекватне реакције, осим саопштења и говора.

- Ми вјерујемо у Београд, државу Србију, предсједника Александра Вучића, Канцеларију за КиМ и у све оно што раде да се спријечи крајњи циљ Куртија - да се сви Срби раселе - нагласио је Јевтић.

Он је изразио уверење да ће неко коначно учинити нешто у међународној заједници, додајући да Срби не одустају од живота на простору АП КиМ.

- Без обзира на све проблеме и изазове, ми не одустајемо од борбе и остаћемо на КиМ. Они који затварају српске инсититуције на КиМ морају да знају да је сваки Србин и Српкиња представник државе Србије и ми смо држава Србија. То смо рекли и у Приштини и представницима међународне заједнице. Наш највећи интерес је да на овим просторима опстанемо, имамо мир и нормалан живот - истакао је Јевтић.

Он је напоменуо да су Срби на простору АП КиМ од 1999. године пролазили кроз различите изазове - погром, злочини, наводећи бројна места страдања Срба, као што су Гораждевац, Ливадице, Церница, те да се данас многи Срби неосновано хапсе.

- Нарочити удари су на сјеверу, као и јужно од Ибра, тамо гдје су Срби хтели да се врате на своја имања - рекао је Јевтић.

Подсјетио је да је Жарко Савић, који се вратио на своје имање у селу Љубожда, данас у притвору под оптужбом за ратни злочин.

- То је примјер онога што се користи против повратка и опстанка Срба - закључио је Јевтић.