latinica  ћирилица
09/10/2024 |  19:02 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Посљедице НАТО бомбардовања - води се 35 поступака пред судовима, у припреми још 50 (ВИДЕО)

И четврт вијека од НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије осјећају се посљедице НАТО агресије, прије свега због коришћења муниције са осиромашеним уранијумом. Вјерује се да је управо то утицало на знатно повећање броја обољелих од најтежих болести, попут карцинома. Пред судовима у Србији води се 35 поступака по појединачним тужбама за накнаду штете, а у припреми је још 50 тужби, каже адвокат Срђан Алексић.
Посљедица НАТО бомбардовања (Фото: EPA/Sasa Stankovic - YUGOSLAVIA OUT) -
Посљедица НАТО бомбардовања (Фото: EPA/Sasa Stankovic - YUGOSLAVIA OUT)

Током НАТО бомбардовања, на Србију је бачено више од 15 тона осиромашеног уранијума, а на простору Републиике Српске око 2 тоне, што је довело до загађења животне средине и негативно утицало на здравље становништва. Осиромашени уранијум, каже адвокат Срђан Алексић, узима данак и данас, јер је вријеме његовог полураспада 4,5 милијарде година.

- И даље осиромашени уранијум убија, да кажем, доле на КиМ и на југу Србије, имамо велики број обољелих, од канцера оболи између 30 и 40.000 сваке године, а премине између 15 и 20.000 наших грађана у Републици Србији, такође и у Републици Српској, колико сам информисан, да постоји велики број обољелих - ријечи су адвоката Срђана Алексића.

Италијански адвокат Анђело Тартаља успио је пред италијанским судовима добити поступке у корист италијанских војника који су обољели или преминули од рака након што су у мисијама били изложени осиромашеном уранијуму. Узрочно-посљедичну везу доказао је на основу биопсија, присуства наночестица које су највећи ризик за оболијевање од рака, као и статистичких и научних података.

- Бавим се првим случајем војника који је боравио на територији БиХ, младића који је преминуо, имам иначе преко 400 пресуда које су ријешене у корист италијанских војника који су боравили на бомбардованим територијама - истакао је Анђело Тартаља, адвокат из Италије.

НАТО има обавезу да очисти заосталу муницију, изврши деконтаминацију и надокнади штету грађанима, поручује Алексић. Покренути су и судски поступци.

- Ја водим поступак – преко 35 тужби је у поступку у Републици Србији, спремамо нових 50 тужби јер чекамо анализу 50 биопсија, што исто сматрам да и у РС требамо да имамо биопсије, да би на основу тих биопсија утврдили присуство осиромашеног уранијума и тешких метала - тврди Алексић.

У анализама биопсија Алексић сарађује са институтима у Италији, а досадашњи налази су, каже, забрињавајући.

- Ми смо урадили две анализе које су катастрофалне – да преко 500 пута има више осиромашеног уранијума него што је дозвољено ако га има у природи и 21 тешки метал који је стотину и више пута израженији него што је у природи, и они су канцерогени, радиоактивни, опасни за организам - додао је Алексић.

Алексић очекује да ће анализе још 50 биопсија стићи из Италије током новембра. Спреман је да помогне и адвокатима из Републике Српске и Федерације БиХ да се евентуално покрену и судски процеси пред локалним правосуђем.