latinica  ћирилица
09/10/2024 |  18:39 ⇒ 18:40 | Аутор: РТС

Вучић: Србија успјела да измијени неке тачке декларације

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је Србија успјела да измијени неколико битних тачака декларације учесника Самита, тако да више не пише да се земље обавезују, већ се подстичу да се ускладе са мјерама ЕУ.
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC)Фото: ТАНЈУГ

- Да, подржавамо територијални интегритет Украјине у складу са Повељом УН, што није случај са бројним земљама које су овдје биле присутне, али ћемо истовремено остати без увођења санкција Руској Федерацији, јер то је политика коју води Република Србија - рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли је Србија, пошто је присутна у Дубровнику, прихватила да уведе санкције Русији, пошто је, како је рекао новинар, у заједничком документу стајало да се земље обавезују да прихвате санкције уколико га потпишу.

Додао је да је Србија успјела да промијени још неке тачке заједничке декларације које су биле важне.

Србија је инсиситрала, навео је, да се у декларацији не говори експлицитно о војној помоћи.

- Може да се говори о свакој врсти помоћи, али нисмо жељели да експлицитно пише и да се експлицитно говори о војној помоћи. Зато је ријеч, "војна" помоћ исправљена нечим другим, али не стоји више "војна" помоћ - рекао је Вучић.

Додао је да је о тачки која се тиче деокупације Крима, Србија тражила да се истакне територијални интегритет Украјине, који, у складу са повељом УН Србија подржава, јер, како каже, Србија не сматра да су било каква ратна рјешења најбоља решења.

- Тако да је то уважено и прихваћени су приједлози Републике Србије - закључио је Вучић.