latinica  ћирилица
09/10/2024 |  18:17 ⇒ 18:20 | Аутор: РТС

Вучић: Мир неопходно постићи, не постоји компромис који је лош

Предсједник Александар Вучић изјавио је у обраћању новинарима да је важно да су на Самиту исказали жељу да се успостави мир, али да је његово мишљење нешто другачије од већине других.
Александар Вучић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs) - Фото: РТРС
Александар Вучић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs)Фото: РТРС

- Сматрам да је мир неопходно постићи, не постоји компромис који је лош - поручио је Вучић.

На Самиту су, навео је, говорили о поштовању принципа поштовања територијалног интегритета Украјине.

- Ја сам указао на неопходност поштовања повеља Уједињених нација и на држање до тог принципа, не када некоме одговара да тај принцип поштује, а када му не одговара да се брже боље удаљи од тог принципа. Случај Србије је најбољи примјер за то, гдје и даље имамо на својој страни и повељу Уједињених нација и резолуцију 1244, а многи не желе тога да се држе - указао је Вучић.

Вучић је данас на самиту оштро одговорио хрватском премијеру Андреју Пленковићу на тврдње о агресији на Хрватску и истакао да су догађаји из деведесетих година прошлог вијека управо супротни ономе што је Пленковић говорио против Србије.

Вучић је рекао током пленарне сједнице да се не слаже ни са чим што Хрватска тврди, наводећи да је Пленковић говорио против Србије, иако је тема на самиту требало да буде Украјина.

Вучић је указао на чињеницу да су "лажови за столом" и да су то сви они који говоре о територијалном интегритету кад им се то допада, а забораве на територијални интегритет кад им је то у интересу.

- Србија, за разлику од њих, поштује Повељу УН и има и баштини стварне принципе и вриједности за разлику од многих - поручио је Вучић, који учествује данас на Самиту Украјина-Југоисточна Европа.