latinica  ћирилица
09/10/2024 |  17:50 ⇒ 17:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Поново ухапшен Александар Арсенијевић, одређен му притвор од 48 сати

Полиција је ухапсила предсједника Српске демократије Александра Арсенијевића у Kосовској Митровици и по одлуци тужиоца одредила му притвор од 48 сати, саопштено је из те политичке организације и наведено да је до хапшења дошло пошто је Арсенијевић дувао у пиштаљку у присуству предсједника општине Ердена Атића.
Косовска Митровица (фото: TANJUG / DOPISNIK KIM) -
Косовска Митровица (фото: TANJUG / DOPISNIK KIM)

У саопштењу се наводи да се на свим јавним снимцима Српске демократије види да чланови те странке само протестују, изражавајући незадовољство, како се истиче, незаконитим и нелегитимним одлукама приштинских министара и осталих чиновника - и ништа више од тога.

- Данашњим хапшењем и притвором прекршено је право на протест гарантовано уставом привремених институција, где се јасно наводи да "свако лице има право да организује окупљања, протест и демонстрације, као и право да у њима учествује" - напомиње се у саопштењу.

Хапшење сматрају гушењем политичког деловања и, самим тим, вршењем притиска на све суграђане из српске заједнице да ће бити муњевито ухапшени ако се успротиве дискриминаторској политици владе у Приштини.

Из СД захтевају од међународне заједнице да хитно и неодложно реагује поводом овог најновијег сузбијања права на слободу говора, изражавања и протест.

Арсенијевић је и прошле сриједе хапшен због дувања у пиштаљку када у близини једног објекта чији је власник Албанца, а када се на шеталишту појавио градоначелник сјеверног дјела Косовске Митровице Ерден Атић.

Лидер Српске демократије био је ухапшен и почетком августа у Косовској Митровици.