latinica  ћирилица
04/10/2024 |  16:07 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

ЦИК БиХ је у сталном засједању због ситуације с поплавама у БиХ

Централна изборна комисија БиХ изражава најдубље саучешће члановима породица страдалих у поплавама и клизиштима која су задесила поједине општине/градове у БиХ.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

- Због новонастале ситуације, два дана прије одржавања Локалних избора у БиХ, Централна изборна комисија БиХ је у сталном засједању. Данас у 13.00 часова је одржан први дио 75. сједнице и она ће се одржавати по потреби у наставцима. У циљу доношења потребних одлука везаних за изборни процес ЦИК БиХ је усвојила више закључака према којима се од свих општинских/градских изборних комисија тражи достављање комплетне информације о ситуацији на терену у смислу безбједности изборног материјала, приступачности бирачким мјестима, стању путне комуникације и слично, а што може утицати на нормално одвијање изборног процеса. Рок за доставу информација је сутра до 11 часова, након чега ће се стећи услови да Централна изборна комисија БиХ донесе потребне одлуке о евентуалном одлагању избора у складу с чланом 14.2 Изборног закона БиХ - додаје се у саопштењу.

Централна изборна комисија БиХ ће се обратити и Савјету министара БиХ, ентитетским и кантоналним владама и свим надлежним управама цивилне заштите да хитно информишу Централну изборну комисију БиХ о свим одлукама које донесу у вези ситуације с поплавама и клизиштима, али да Централној изборној комисији БиХ доставе и све друге информације с којима располажу а које су релевантне за организацију избора.

- Централна изборна комисија БиХ ће путем саопштења и објава на друштвеним мрежама редовно обавјештавати јавност о свим активностима и одлукама које буде доносила. Позивамо све у БиХ, посебно медије, да не објављују непровјерене информације у вези с изборним процесом у Босни и Херцеговини и на тај начин спријече ширење дезинформација. Све основне информације о Локалним изборима у БиХ, ЦИК БиХ је објавила и на данашњој пресс конференцији и у саопштењу за јавност које је доступно на линку - додаје се у саопштењу.