latinica  ћирилица
04/10/2024 |  14:47 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Станивуковић представио трећи дио програма

Градоначелник Бањалуке и кандидат за градоначелника Драшко Станивуковић, представио је трећи дио програма за развој Бањалуке.
Драшко Станивуковић -
Драшко Станивуковић

Међу бројним пројектима налазе се пројекти из разних области, а многи од њих су, како поручује градоначелник, већ започети.

- Ово су мјере које ће Бањалуку учинити још бољим мјестом за живот и ставити је раме уз раме са европским престоницама. Ово је наш програм за наставак развоја Бањалуке – поручио је Станивуковић.

Саобраћајна обилазница - Завршеном изградњом моста у Чесми, а потом и повезивањем са магистралним путем Бања Лука-Котор Варош биће завршена прва обилазница, након чега ће транзит постати нова алеја. У наредном периоду биће интензивирани и радови на обилазници око западног транзита.

Нових 20.000 садница - Утростручавање броја садница имаће вишеструку корист за Бањалуку, посебно у борби против загађења ваздуха, поплава и борби против великих таласа врућина. Нова стабла биће посађена у свим дијеловима града, нарочито урбаним срединама гдје је управо садња стабала кључна за одрживот и стварање пријатније атмосфере приликом великих врућина. Новим садницама Бањалука ће задржати епитет града алеја.

Уређење Сутурлије, Траписта и Бањ брда - Водећи се еколошким вриједностима и промоцијом здравог начина живота, у наредном периоду изградићемо и обновити три рекреативне зоне. Ове зелене оазе биће одлично мјесто за одмор и рекреацију, али и помоћник у смањењу загађења ваздуха.

Спортска гимназија - Чувени Соколски дом постаће Спортска гимназија, чији ће програм бити прилагођен онима који се професионално баве спортом. Соколски дом биће мјесто гдје ће стасавати врхунски спортисти са програмом прилагођеним тако да неће морати бирати између спортске каријере и образовања, већ ће им бити омогућено обоје.

Кућа "Предах" - Заједно са свим људима добре воље кроз нашу акцију „Од Бање Луке са љубављу“ биће изграђена кућа за привремено и дугорочно збрињавање дјеце, младих и одраслих са сметњама у развоју. Ова кућа ће бити дом за све оне који након што остану без родитеља или старатеља и даље трабају бригу другог лица.
Јавне гараже – Недостатак паркинг мјеста у граду постаће прошлост изградњом јавних гаража у самом центру града којима ћемо трајно ријешити проблеме са недостатком паркинга у граду. Са више стотина нових паркинг мјеста проблем паркинга биће ријешен на дужи период.

Бесплатан електрични аутобус - У циљу смањења загађења ваздуха, буке, гужве у саобраћају наш циљ биће довођење електричног аутобуса на улице Бањалуке, који ће за све путнике бити бесплатан. Овим кораком Бањалука ће бити у кораку са развијеним европским градовима по питању еколошког превоза.

Прва трамвајска линија - Наставићемо саобраћајну револуцију. Прва трамвајска линија омогућиће бржи, еколошки прихватљив и економичан превоз, те смањити саобраћајне гужве и загађење ваздуха.

Нова пословна зона - Отворићемо врата нове пословне зоне која ће нудити врхунске услове за производне и прерађивачке компаније, уз свеобухватну подршку и најмодернију инфраструктуру. У перспективи циљ пословне зоне је отварање више хиљада нових радних мјеста.

Жичара до Бањ брда - Након изграђеног видиковца наставићемо да уређујемо ову рекреативну зону, а поглед на Бањалуку биће још љепши са нове жичаре коју ћемо изградити.

- Поред нових пројеката, настављамо са повећањем субвенција за боравак дјеце у приватним вртићима до потпуног изједначавања цијена, настављмо са мјерама пронаталитете политике, као и повећавањем улагања у спорт и културу. Бањалука иде напријед, постаје модеран европски град у коме сваки наш суграђанин има право на достојан живот и сигурну будућност. Наша дјела су гаранција за то - закључио је Станивуковић.