latinica  ћирилица
04/10/2024 |  14:13 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Хуманост основних и средњих школа Српске; Годинама учествују у акцији "Обрадујмо вршњаке на КиМ"

Предсједник одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов данас је посјетио ученике и руководство Основне школе "Бранко Ћоић" из Бањалуке и захавалио се на хуманости ученицима и просвјетним радницима ове школe и многим основним и средњим школама у Републици Српској.
ОШ "Бранко Ћопић" Бањалука - Фото: Уступљена фотографија
ОШ "Бранко Ћопић" БањалукаФото: Уступљена фотографија

- Хвала вам што више година учествујете у нашим хуманитарним акцијама "Обрадујмо вршњаке на Косову и Метохији". Хвала што сте ове године први пут узели учешће у нашем великом пројекту Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске, што сте у јуну угостили седам дана своје вршњаке са Косова и Метохије. Хвала свим ученицима и просвјетним радницима основних и средњих школа широм Републике који учествују у нашим хуманитарним пројектима - рекао је Арлов.

Истакао је да је 160 основних и средњих школа Републике Српске у протеклим годинама увелико допринијело изградњи и опремању Дневног центра "Подржи ме – 9. јануар" у Косовској Митровици.

Директорица Основне школе "Бранко Ћопић" Бранка Шпирић рекла је да им је част и морална обавеза да колико могу помогну српску дјецу поклон пакетићима на КиМ и да учествују у пројектима који помажу српски народ на Космету.

- Ми смо неколико пута у сарадњи са Одбором одржали хуманитарне представе и концерте за подршку дјеци, дјеци и младима са потешкоћама у развоју и вишечланим породицама на КиМ - рекла је Шпирић и позвала све своје колеге да се прикључе акцији.

Ученици Коста Пухало, Срна Видовић и Катарина Ракић поздравили су у име своје школе вршњаке на КиМ и поручили да нису сами и да ће увијек бити уз њих, да могу рачунати на Републику Српску.

Половином септембра покренута је и већ се реализује акција Обрадујмо вршњаке на Косову и Метохији, која траје до 31. децембра преко основних и средњих школа Републике Српске. Своје донације и прилоге први су уплатили ученици и просвјетни радници ОШ "Ристо Пророковић" из Невесиња (2.104 КМ) и Гимназије Градишка (250 КМ) и још неколико школа из Српске.

Акцији се прикључило Удружење пензионера из Братунца, њих око 2.200 уплатило је 1.100 КМ, а предсједник братуначких пензионера Лука Јовановић позвао је на републичкој скупштини пензионера да сва општинска удружења и сви пензионери Републике Српске помогну хуманитарну акцију Одбора за Косово и Метохију.

Сва средства биће усмјерена на вишечлане српске породице и српску дјецу на КиМ.

- Позивам све хумане људе да позову хуманитарни број 1401 до 30. новембра и тако буду донатори помоћи дјеци и младима са потешкоћама у развоју и рад Дневног центра "Подржи ме -9. јануар". Овим путем позивамо на хуманост све кандидате на локалним изборима за одборничка, начелничка и градоначелничка мјеста у Републици Српској. Све хумане људе који могу и желе да донацијом путем жиро рачуна Одбора код Нове банке: 5551000034196445 буду хумани за КиМ и помоћ српском народу у најтежим временима борбе за опстанак на светој српској земљи - поручио је Арлов.