latinica  ћирилица
04/10/2024 |  11:44 | Аутор: РТРС

У Брчком "Вече Озренаца"; Присуствовао и министар у Влади Србије Ђорђе Милићевић

У Брчком је одржано пето Вече Озренаца. Завичајно удружење окупља Србе који су прије 29 година протјерани с подручја Озрена, и послије рата се настанили у Брчком. Вечери Озренаца присуствовао је и министар у Влади Србије Ђорђе Милићевић.
Вече Озренаца у Брчком - Фото: РТРС
Вече Озренаца у БрчкомФото: РТРС

Завичајно удружење Озренаца чува традицију, културу и обичаје, али се бави и хуманитарним радом и учествује у маршу "Стазама егзодуса" - сјећању на страдање и прогон Озренаца 1995. године.

- Удружење је специфично по томе што тај народ који окупља је страдао 90-тих годна на Озрену, расељен је. Ово је јединствена прилика да се једном у години дана тај народ скупи, присјети своје културе, своје традиције, својих обичаја - рекао је Бранислав Марковић, Завичајно удружење Озренаца Брчко.

На подручју дистрикта данас живи око хиљаду и по Озренаца. Многи од њих су се афирмисали у разним сферама друштвеног, привредног, политичког, културног и спортског живота Брчког.

- Из године у годину се окупљамо овдје да оживимо сјећање и успомене на завичај, да чувамо оно што чини културу и идентитет народа, његове посебности на том подручју, а никада не заборављајући чињеницу да смо ми дио једног те истог народа - поручио је Синиша Милић, предсједник Скупштине дистиркта Брчко.

Ђорђе Милићевић, министар у Влади Републике Србије, истиче важност оваквих скупова.

- Прије свега из поштовања према ентузијазму представника удружења, пет година постојања, три стотине чланова, према ентузијзму и према ономе што чине и раде у протеклих пет година, ту прије свега мислим на сјећање, односно, на културу сјећања, али чувају и наш идентитет и традицију - истакао је Милићевић.

Током Вечери Озренаца у Брчком наступио је фолклорни ансамбл Удружења Срба Озрена и Посавине из Борова у Хрватској.