latinica  ћирилица
04/10/2024 |  11:30 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Будимир: Модел који примјењује Универзитет једини могући да се задржи квалитет (ВИДЕО)

Модел који примјењује Универзитет у Бањалуци, поготово на природним и техничким факултетима, једини је могући да би се задржао квалитетан кадар са искуством у пракси и постигнутим резултатима, рекао је министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.
Ректорат - пријем - Фото: РТРС
Ректорат - пријемФото: РТРС

- Министарство за високо образовање даје пуну подршку свим активностима као и до сада. Наставићемо и са инфраструктурним пројектима на Универзитету - рекао је Будимир у Бањалуци гдје је присуствовао свечаном пријему за 32 новозапослена наставника и сарадника на Универзитету.

Захвалио је наставницима и сарадницима који долазе, те им пожелио срећу да наставе да раде на Универзитету и ту нађу поузданог партнера са којим ће се и даље развијати и као научници и људи.

Будимир је истакао да су руководство и менанџмент Универзитета свјесни проблема са којима се суочава наука на глобалном нивоу.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин појаснио је да највећи број асистената и наставника ступа у пуни радни однос, а један број је у допунском раду.

- Тринаест или четрнаест наших сарадника, односно наставника је у допунском радном односу, а то значи да раде у некој од компанија, а на Универзитету ће држати наставу, односно биће ангажовани као асистенти, односно као наставници", навео је Гајанин.

Он је нагласио да је циљ Универзитета да се повежу теорија и пракса, односно да све већи број сарадника буде ангажован из одговарајућих компанија, као што је случај са Медицинским факултетом на којем већина сарадника и наставника има стални радни однос у Клиничком центру или Дому здравља, а на Универзитету изводе наставу.

Гајанин је рекао да тим путем иду и други факултети, укључујући Електротехнички факултет.

Дипломирани правник безбједности и криминалистике Милица Хрват каже да је била студент генерације, као и да је радни однос започела на Факултету безбједносних наука Универзитета у Бањалуци, те да има жељу да остане у Републици Српској.

- Велика ми је част да започнем своју каријеру на Универзитету на којем сам дипломирала. Ово ће бити велики корак у мом даљем научно-истраживачком раду и даљем усавршавању - рекла је Хрват, те додала да је задовољна условима студирања на бањалучком Универзитету.