latinica  ћирилица
04/10/2024 |  09:02 ⇒ 09:32 | Аутор: СРНА

Томаш: Настављамо са започетим инвестиционим циклусом

Кандидат СНСД-а за градоначелника Прњавора Дарко Томаш, који је ову функцију обављао и у протекле четири године, рекао је Срни да му је циљ да настави започети инвестициони циклус и нова улагања у износу већем од 20 милиона КМ.
Дарко Томаш - Фото: СРНА
Дарко ТомашФото: СРНА

Томаш је истакао да је СНСД одговорном политиком доказао да су му грађани на првом мјесту, а на то указује и чињеница да град Прњавор има највећи буџет у историји од 37.600.000 КМ, али и најнижу стопу пореза на непокретност, која и грађанима и привредницима представља значајну уштеду.

- На почетку мандата 2020-2024. обећали смо суграђанима да ћемо додатно економски оснажити Прњавор и то смо и урадили кроз потпуно отварање Пословне зоне Вијака у коју је у протекле четири године уложено више од 100 милиона КМ приватних и јавних средстава - рекао је Томаш.

Он је подсјетио да је у протекле четири године, уз помоћ републичких власти, у различите пројекте на подручју града инвестирано више од 23 милиона КМ, те да је Прњавор постао једна од економски најјачих локалних самоуправа у Српској, што је у априлу прошле године потврђено добијањем статуса града.

Говорећи о плановима за наредне четири године, Томаш је рекао да ће бити настављена изградња и реконструкција саобраћајне инфраструктуре у градском и руралном подручју, као и да ће бити изграђен спортски комплекс на Вијаци и културни и административни центар у граду.

- Наставићемо да развијамо и градимо Пословну зону "Вијака", завршићемо пројекат водоснабдијевања мјесних заједница Штрпци, Бабановци и Поточани и изградити водовод за мјесне заједнице Горња Мравица, Гаљиповци, Ратковац, Чорле, Орашје, Просјек, Насеобина Лишња, Отпочиваљка - Мрачај, Кремна, и Кулаши – Поповићи" - рекао је Томаш.

Он је навео да ће бити рјешаван и проблем са дотрајалом електроенергетском мрежом, посебно у селима.

- Спремни смо да предузмемо терет обнове електро-мреже властитим средствима у подручјима гдје су проблеми највећи - рекао је Томаш.

Томаш је истакао да ће бити настављена подршка младима, њиховим идејама и пројектима.

Према његовим ријечима, у плану је демографско оснаживање које ће се темељити на унапређењу подршке родитељству пружањем помоћи при запошљавању, унапређењу образовања, посебно повећањем капацитета предшколских установа и подршке у рјешавању стамбеног питања младих.

Он је навео да се из буџета града тренутно издваја два милиона КМ за реализацију 22 појединачна пројекта за младе, док град стипендира све студенте, додјељује студентске и награде постдипломцима и докторандима.

- Субвенционишемо приватне вртиће и превоз за ученике основних школа, додјељујемо једнократне новчане помоћи за свако новорођено дијете, обезбјеђујемо бесплатне уџбенике, помажемо развој спорта и додјељујемо подстицаје самозапошљавању младих - рекао је Томаш.

На предстојеће локалне изборе Томаш излази као кандидат СНСД-а за четврти мандат на функцији начелника, односно градоначелника Прњавора. Његову кандидатуру потписивањем коалиционог споразума подржали су градски одбори Демократског народног савеза и Социјалистичке партије.