latinica  ћирилица
02/10/2024 |  09:01 | Аутор: СРНА

Ђурић: Србија потврдила да је регионална сарадња кичма њене спољне политике

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић поручио је да је Србија наступом на министарском састанку Берлинског процеса, посвећеном десетогодишњици те иницијативе, још једном потврдила да је регионална сарадња кичма њене спољне политике.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

- Послали смо снажну поруку да ћемо са сваким појединачно од наших сусједа снажно радити да унаприједимо економску сарадњу, саобраћајну повезаност, научну и омладинску размјену, да радимо на томе да питања из прошлости рјешавамо на начин који неће подривати националне интересе ниједне од укључених страна - истакао је Ђурић.

Дискусије на форуму, оцијенио је шеф српске дипломатије, за Србију нису биле нимало лаке, јер је могло да се чује доста и отворених, али и благо заклоњених или прикривених напада на политичке позиције Србије.

Он је додао да се трудио да покаже да Београд жели да конструктивним односом допринесе рјешавању проблема у региону, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Према његовим ријечима, европски партнери Србије и домаћин скупа Њемачка, министри из Аустрије, Грчке, Словеније, Хрватске, као и представници Француске, Италије и Пољске могли су да се непосредно увјере да Србија има нормалан и разуман поглед према односима у региону.

Ђурић је рекао да је у билатералним разговорима са колегама министрима указао и на веома тежак положај српског народа на Косову и Метохију, изазван некоординисаним и једностраним потезима режима Аљбина Куртија.