latinica  ћирилица
03/10/2024 |  14:01 | Аутор: СРНА

Усвојен Приједлог закона о сарадњи са БиХ и другим земљама у области спасавања у ваздухопловству

Влада Србије усвојила је на данашњој сједници Приједлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Савјета министара, као и влада Бугарске, Хрватске, Мађарске, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Словачке и Словеније о сарадњи и координацији у трагању и спасавању у ваздухопловству.
Влада Србије (фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg) -
Влада Србије (фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg)

Потврђивањем Споразума Србија ће поступити у складу са стандардом који је предвидјела Међународна организација цивилног ваздухопловства /ИЦАО/, саопштено је из прес-службе Владе Србије.

Из Владе истичу да ИЦАО чланицама налаже да успоставе сарадњу и координацију активности између тијела задужених за трагање и спасавање у цивилном ваздухопловству са акцентом на координацију у случају учешћа у трагању и спасавању на територији друге земље, као и у пограничним областима.

- То се посебно односи на утврђивање процедура уласка на територију друге државе у најкраћем року и уз што мање формалности, али и принципе комуникације и сарадње у спровођењу операција трарања и спасавања, олакшице у транзиту преко територије држава страна уговорница и друга питања - наводи се у саопштењу.

Из Владе указују да је на захтјев Србије унесена одредба да страна која приступа Споразуму мора бити члан ИЦАО, а самим тим и УН.