latinica  ћирилица
03/10/2024 |  13:12 | Аутор: СРНА

Вучић: Јачање сарадње Србије и ММФ-а од великог значаја

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је јачање сарадње између Србије и Међународног монетарног фонда од великог значаја за економски напредак и стабилност Србије.
Састанак (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Састанак (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Вучић је на састанку са делегацијом ММФ-а рекао да Србија остаје посвећена отвореној и конструктивној размјени са ММФ-ом, која је "једна од најугледнијих глобалних финансијских институција".

Предсједник Србије и делегација ММФ-а, коју предводи шеф мисије у Србији Донал Мекгетиген, разговарали су о најбитнијим питањима сарадње, пројекцијама за предстојећи период, анализама ризика и кретањима на тржишту, као и о очекиваном приливу страних директних инвестиција и фискалној дисциплини.

"Са делегацијом ММФ-а разговарали смо и о економским реформама, стратешким плановима за даљи развој наше земље и јачању сарадње између Србије и ММФ-а", објавио је Вучић на Инстаграму.

Он је истакао да је Србија, кроз озбиљне мјере и добра предвиђања, забиљежила снажан раст упркос енергетској кризи, као и да наставља да улаже у неопходну инфраструктуру и друге капиталне пројекте, како би додатно поспјешила прилив нових инвестиција.

Вучић је захвалио ММФ-у за подршку напорима Србије ради стварања доброг инвестиционог окружења, као и на препорукама за даље јачање фискалне стабилности.

Он је навео да су на састанку размјењена мишљења и о даљим мјерама и корацима за очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде и реформи у домаћем енергетском сектору.

- Истакао сам да, узимајући у обзир текућу динамику привредне активности и очекивања до краја године, остајемо при процени раста од 3,8 одсто, као и да планирамо још снажнији раст у наредним годинама - навео је Вучић.