latinica  ћирилица
20/09/2024 |  20:25 ⇒ 20:27 | Аутор: СРНА

Вишковић: Сви могући видови сарадње су предмет договора

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да су сви могући видови сарадње између Србије и Српске предмет договора и разговора и да у том смислу очекује само корист и од манифестације "Дани Српске у Србији".
Радован Вишковић - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Радован ВишковићФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- "Дани Српске у Србији" су значајна манифестација за Републику Српску и велика захвалност Србији за подршку да се одржи. Ове године ћемо се представити у 12 градова широм Србије - рекао је Вишковић у Народном позоришту у Београду уочи свечаног отварања "Дана Српске у Србији".

Он је истакао да ће Српска и Србија и на основу Декларације са Свесрпског сабора и потписаних меморандума између институција двије републике наставити да унапређују сарадњу.

Вишковић је навео да је захваљујући прије свега предсједницима Србије и Српске Александру Вучићу и Милораду Додику успостављена и оваква врста сарадње унутар једног народа који игром случаја живи у двије различите државе.

Он је нагласио да је ова сарадња озакоњена и да Србима нико не може приговорити због тога, те додао да нико не брани ни Хрватима да раде са Загребом и Бошњацима са Турском "или с ким они мисле да треба".

- Мислим да смо на правом путу и у наредних седам дана обићи ћемо већи број градова и општина у Србији гдје ћемо се још више зближавати. Ми смо ових дана још у празничном расположењу нашег Дана јединства, слободе и националне заставе, а и ово је одговор – наша тробојка је иста и овде и преко Дрине - поручио је Вишковић.

Он је нагласио да је Србима јединство потребно као што им је потребна и држава јер држава је гарант слободе.

- Желим овом приликом да захвалим и нашим људима у Представништву што на озбиљан, достојанствен, културан начин организују ову манифестацију. Завршна манифестација биће у Зрењанину, 26. септембра, а већ 24. септембра у Суботици биће исто тако значајни састанци - рекао је Вишковић.

Премијер Српске рекао је да ће, ако буде у прилици, доћи у уторак, 24. септембра, у Суботицу, гдје ће бити потписани одређени меморандуми и споразуми и о привредној сарадњи.