latinica  ћирилица
26/09/2024 |  19:03 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Случај бившег директора Водовода Пале - зашто је персонални досије практично празан? (ВИДЕО)

Увријежено је мишљење да је стицање академских звања и диплома на приватним универзитетима и факултетима лак и брз посао, али народ каже, оно што је брзо, то је и кусо. Да ли је тако и у случају Дејана Којића, бившег директора ЈП "Водовод и канализација" а.д. Пале? Којић је након смјене сам себе одјавио, закључио радну књижицу и однио документа из свог персоналниг досијеа. То тврди његов насљедник Миле Плакаловић, вршилац дужности директора паљанског водовода. Зашто? Којић нам није одговорио. Да ли је то повод да се посумња у валидност његове дипломе?
Општина Пале - Фото: РТРС
Општина ПалеФото: РТРС

Персонални досије смијењеног директора ЈП "Водовод и канализација" а.д. Пале Дејана Којића према тврдњама његовог насљедника, практично је празан.

- У том досијеу који је предамном нема доказа о стручној квалификацији, нема дипломе, љекарског увјерења, пријаве мјеста боравка, доказа о осталим условима који се морају испунити приликом преузимања дужности. Можемо од стране инспекцијских органа да одговарамо прекршајно, јер нисмо поступили у складу са законом, који јасно прописује начине заснивања и раскида радних односа и садржај персоналне документације за сваког запосленог - каже Миле Плакаловић, в.д. директор ЈП "Водовод и канализација" а.д. Пале

Којић није желио стати пред нашу камеру. У писаном одговору потврдио је да документацију јесте изузео, али није рекао и зашто?

- По смјени са мјеста директора ЈП "Водовод и канализација" а.д. Пале сам, у складу са законом, од кадровске службе предузећа преузео своју личну документацију о чему је сачињена и документација/потврда о преузимању. Копије наведене документације остале су у архиви кадровске службе предузећа, што можете и провјерити, а у прилогу вам достављам и фотографију потврде о преузимању - поручио је Дејан Којић, смјењени директор ЈП "Водовод и канализација" а.д. Пале.

Којић нам је, доставио и фотографије дипломе и потврда издатих од високошколске установе на којој је стекао звање, да би, како каже, зауставио даље изношење неистина и затворио ову тему. Но, није нам промакла контрадикторност. На потврди издатој од београдског Универзитета "Никола Тесла", Пословног и правног факултета наведено је да је студент Којић (Тодора) Дејан на основне студије пословног менаџмента уписан академске 2012/2013 године. Међутим, на дипломи истог факултета стоји да је уписан академске 2015/2016 године. Шта је од ових навода тачно, покушали смо провјерити у студентској служби факултета?

Секретар Универзитета Никола Тесла, Пословног и правног факултета или одјељења у Младеновцу на наше позиве није одговарао. Диплому Дејана Којића, по основу анонимне кривичне пријаве из марта 2021. провјеравало је и Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву.

Закључак тужилаштва, наведен у одговору на наш упит је да не постоје основи сумње да је Дејан Којић починио кривично дјело. А да ли је факултет завршио и диплому стекао за годину или три, то само он зна!