latinica  ћирилица
26/09/2024 |  19:10 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Станивуковић дугује на све стране, а запослио 500 радника у Градској управи (ВИДЕО)

Дуговање града, социјално најугроженијима један је од горућих проблема у Бањалци. Иако је Градска управа у дуговима, Станивуковић је од почетка свог мандата запослио око 400 нових радника. Највећу цијену неодговорног понашања актуелне градске администације плаћају грађани, јер социјална давања још од прошле године нису уплаћена на рачуне више установа.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Због огромних дуговања Градске управе бањалучком Центру за социјални рад највише испаштају корисници. Дугови се толико гомилају да је доведен у питање даљи рад ове установе.

- Дуг је остао још из прошле године око 500.000 КМ, тачније 493.700 нешто марака. Претежно је то дуг према најугроженијим категоријама, и то су дјеца без родитељског старања у Дому Рада Врањешевић и у хранитељским породицама. Ми смо очекивали да ће градоначелник када је дао обећање до 15. априла исплатити та дуговања, али то се ево до данас, није десило. Нама само шаљу опомене пред тужбу - каже Ирена Јолџић, директорка Центра за социјални рад Бањалука.

Бањалучки Центар за социјални рад, нажалост није једина установа којој актуелна градска администрација не испалћује накнаде.

- Када је Бањалука добила негативан финансијски извјештај ја сам позвао тим за ревизију актуелног градоначелника, и његов тим за ревизију није хтио да изађе и да га брани. Јесмо ли данас свједоци да је 500.000 марака дуг прмема Центру за социјални рад, да се исплате најугроженије категорије становника, јесмо ли свједоци да је 580.000 КМ дуг према ратним војним инвалидима, да се плате трошкови лијечења, осам мјесеци ништа није исплаћено. Да ли смо свједоци да нису плаћени превозници? - нагласио је Срђан Амиџић, министар финансија у Савјету министара.

А како ће бити када је Станивуковић нагомилао градску администрацију. У његовом мандату, тврде, запослено је готово 500 нових радника. Тачан број нисмо успјели сазнати јер нам из Градске управе на то питање нису одговорили. Подаци које има Синдикат управе далеко су од оног што је Станивуковић на почетку мандата обећавао да ће смањити градску администрацију.

- Морам напоменуту да је Драшко Станивуковић затекао 677 запослених и да је одмах након одласка Игора Радојичића најмање 50 људи отишло из кабинета Градске управе. Данас тај број износи 1.050. Оно што је симптоматично, ти људи су се запошљавали без конкурса, на незаконите начине ступали у радно - правни статус - истакао је Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске.

- Е сад замислите сада се сваки мјесец издваја више око милион и по за те раднике, његове страначке - додао је Амиџић.

Осим што Станивуковић раднике шаком и капом запошљава без конкурса, он и отказе дијели без претходног дисциплинског поступка. Примјер тога је Владимир Пудар који је сад требало да буде на свом радном мјесту, али Градска управа не поступа по законском рјешењу Одбора за жалбе.

- Ово рјешење о повратку на посао, односно стављање на функциу на којој сам био, комунални полицајац, сам уредно кадровској служни града Бањалука предао 29. априла 2024.године и до дан данас, пет пуних мјесеци немам никакав одговор. Из Завода за запошљавање кажу да са овим рјешењем одбора за жалбе, они кажу да са овим рјешењем, ја бих требао бити у радном односу, и немам право на неке накнаде, као лице које нема запослење - истакао је Владимир Пудар, запослен у Градској управи.

Неизвјесно је како ће актуелна градска власт измирити дуг бројним установама, али је јасно да без новца у градској каси највећи цех плаћају грађани.