latinica  ћирилица
26/09/2024 |  18:14 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Никад јаче везе Српске и Србије: Предсједник Додик одликовао премијера Вучевића (ФОТО/ВИДЕО)

Долазак Делегације Владе Србије у Бањалуку, коју је предводио премијер Милош Вучевић, потврда је никада јачих, бољих и конкретнијих веза Српске и Србије. Предсједник Додик пренио је Вучевићу да је Декларација ,усвојена на Свесрпском сабору, за Србе можда и важнији документ од Дејтонског споразума јер позива на мир и нема скривених планова, а поготово не ратних.
Додик и Вучевић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик и ВучевићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Због свега, Вучевићу је уручио Орден Републике Српске на ленти за искрено пријатељство и помоћ Српској и српском народу.

Свечано и уз највише почасти дочекан је премијер Србије Милош Вучевић у Бањалуци.

Званичну посјету Републици Српској почео је састанком са предсједником Милорадом Додиком који га је одликовао Орденом Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије и Српске.

- Ово одликовање иде у праве руке, руке човјека који је свој живот заложио за развој Србије, добрих односа са Српском и афирмацију права српског народа гдје год живи - рекао је Додик.

Очување Републике Српске, језика, културе и традиције заједничка је вриједност и за Српску и Србију. Ко ово не разумије не може да доноси политичке одлуке у изазовним временим, рекао је Вучевић.

- Ово није признање само за оно што смо радили, већ обавеза да радимо заједно у свему што нам предстоји. Вјерујем, уз све изазове које имамо пред нама, да ћемо бити одговорни, мудри, рационални и стрпљиви, да ћемо чувати Србију и Републику Српску у складу са Дејтонским мировним споразумом - истакао је Вучевић.

Кључна ствар за српски народ је јединство. Зато је Декларација усвојена на Свесрпском сабору за Србе можда и важнији документ од Дејтонског споразума, нагласио је Додик и додао да она прецизира даље кретање Срба у будућности, не омаловажавајући било кога. С тим је сагласан и премијер Србије..

- Они који увијек намјерно погрешно читају, увијек ће такво нешто и нападати. Вјерујем да је Декларација чвршћи документ од Дејтонског споразума, јер иза Дејтонског споразума у БиХ не постоји воља да се очува. Декларација није уперена против Дејтона - истакао је предсједник Српске.

- Србија ће наставити да подржава Републику Српску у складу са Свесрпском декларацијом, јер је ријеч о истом народу, истој култури, заједничкој прошлости и будућности - додао је премијер Србије.

Додик и Вучевић су нагласили да Србија са руководством Српске у заједништву реализује конструктивне ствари и бројне пројекте и да не раде ни против кога. Политичком Сарајеву, које блокира заједничке пројекте, јасно је поручено : ако желите јаку БиХ, заволите Српску.

- И то исто као што волите Федерацију БиХ. Наша рука сарадње са политичким Сарајевом је испружена и немамо никакав проблем на том плану. Сматрамо да би договор Срба и Бошњака био од великог значаја за оба народа и обје земље. То искрено мислим и вјерујем да када би балкански народи одлучивали о Балкану била много боља ситуација у овом дијелу Европе - нагласио је Вучевић.

- Имамо двије државе - Србију и Републику Српску. Морамо чувати снагу и Србије и Републике Српске да би у свијету који ништа не разумије или само разумије силу моћи једног дана могли да зауузмемо достојно своје мјесто - изјавио је Додик.

Усаглашено је и да је Косово и Метохија питање од највећег државног интереса за Србију, али и најважније национално питање српског народа, што морају схватити и домаћи и међународни фактори.