latinica  ћирилица
20/09/2024 |  12:58 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Додијељене награде на Сајму књиге у Бањалуци: "Моштаница" за издање "Немањићи: Творци српског духа и државе" (ВИДЕО)

Жири 29. међународног сајма књиге "Бањалука 2024" у организацији Гласа Српске, додијелио је данас у Спортском центру Борик награде ове смотре писане ријечи - "Моштаница", "Липље", "Гомионица" и "Ступље".
Награда за књигу "Немањићи: Творци српског духа и државе" - Фото: РТРС
Награда за књигу "Немањићи: Творци српског духа и државе"Фото: РТРС

Према одлуци жирија, чији предсједник је био Душко Певуља, а чланови књижевница Јелена Глишић и проф. др Владан Бартула, признање "Моштаница" за издавачки подухват, додијељена је књизи "Немањићи", коју је приредио Жељко Перовић у издању Пи-Пресса из Пирота.

Жири у образложењу каже да је у питању репрезнтативно издање у сваком смислу.

- Књига "Немањићи: Творци српског духа и државе", приређивача Жељка Перовића, луксузно је и репрезентативно издање у сваком смислу, достојно и ликовно-графички велике теме и велике приче коју прича. Књига плијени богатом документарном подлогом, бројним фотографијама и литерарним прилозима најистакнутијих српских стваралаца, претежно пјесника. Читавим садржајем потврђује своју основну замисао: дух је динамичан, он се испољава у кретању и контакту са временом - пише у саопштењу жирија.

Награда "Липље" за савремену књижевност, диобио је писац Вуле Журић, за књигу "Хероји и губитници" у издању београдска Лагуне.

Поднаслов ове занимљиве књиге, истакнутог савременог српског писца, јесте "Двадесет сентименталних прича о двадесетом веку" а, по мишљењу жирија она то истински јесте у сваком погледу.

- Књига "Хероји и губитници" одистински то и јесте, повијест једног времена кроз репрезентативне "узорке", приповједачке бравуре као исјечке из времена. Вуле Журић, као и у низу својих других књига, на лијеп начин преплиће документарно и литерарно, код њега чињенице, како је Андрић писао, "лебде". Уз то, Вуле Журић је мајстор финог питког приповједачког ткања, због чега су њјегове књиге праве посластице за читалачке сладокусце - наводи жири.

Награђена издања 29. сајма књиге у Бањалуци (Фото. РТРС)

Издавачка кућа "ЈРЈ" из Београда добитник је награда "Гомионица" за књигу "Мали коњаник у пачијој школи", славног доајена српске књижевности Јована Јовановића Змаја, чија је свака књига по мишљењу жирија врхунски догађај писане ријечи.

- "Мали коњаник у пачијој школи" је књига изабраних пјесама за дјецу Јована Јовановића Змаја, највећег пјесника из ове области који је словио на српском језику. Увијек када се појави, у било коме заокружењу, представља догађај. Змајева поезија за дјецу плијени оним до чега се тешко доспијева: шармантним лиризмом, ненападном дидактиком и прворазредним хумором - навео је жири.

Признање "Ступље", за његовање српске традиције и православне духовности припало је издавачкој кући Завод за уџбенике и наставна средства из Источног Новог Сарајева за књигу Јована Б. Душанића, "Утемељивачи Републике Српске на прелазу из 19. у 20. вијек".

- Јован Б. Душанић, иако није историчар по основној вокацији, написао је изванредну књигу о једном преломном времену Срба у Босни и Херцеговини. То су посљедње деценије деветнаестог и прве двадесетог вијека. Душанић обухвата културолошки контекст у којем се одиграва борба Срба за црквено-школску аутономију, за свој културни идентитет, и са разлогом у тим напорима види темеље Републике Српске, која је, то и ова књига потврђује, у културним садржајима и кретањима. Дванаест портрета, које исписује Душанић, то су споменици личне самопрегорности и националне одговорности - наводи жири овогодишњег сајма књиге у Бањалуци.