latinica  ћирилица
18/10/2024 |  11:16 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Почели 41. Интернационални театарски сусрети (ВИДЕО)

У Брчком су почели 41. Интернационални театарски сусрети, који ће трајати до 25. октобра, када ће бити проглашени најбоља представа, аутори и глумци.
41. Интернационални театарски сусрети Брчко дистрикта (фото: facebook.com/susreti) -
41. Интернационални театарски сусрети Брчко дистрикта (фото: facebook.com/susreti)

У конкуренцији фестивала је осам позоришних представа из Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније и Босне и Херцеговине.

Фестивал је отворила представа "Жена Химна" Давора Шпишића, у режији Роберта Рапоње.

Овај међународни пројекат, копродукција је Театра Форт Форно из Бала, позоришта у Пули и Мостару и удружења Интермецо из Сарајева. Драма је заснована на животу Пауле Прерадовић, која је аутор аустријске химне и унука пјесника Петра Прерадовића.

Представа је карактеристична по томе што све улоге играју жене.

- Ја играм мајку и оца Паулиног, Пауле Прерадовић, и то је једна врло занимљива замисао аутора текста Давора Шпишића који је желио да једна, да глумица игра и мајку и оца, као неки мушки и женски принцип - рекла је глумица Селма Алиспахић.

У конкуренцији Интернационалних театарских сурета је осам позоришних представа.

- Ове године сам се одлучио да ставим акценат на појединце, на изражене личности у еснафу који својим неким радом и дјеловањем и да тако кажем, својим ауторитетом доприносе да позориште остане и опстане живо и здраво - истакао је селектор Интернационалних театарских сусрета, Горан Дамјанац.

Вечерас је на програму "Кућа" Небојше Илића, у режији Војислава Брајовића. Публику очекује камерна драма са примјесама фантастике коју тумаче Бранимир Брстина, Небојша Илић и Ивана Зечевић.