latinica  ћирилица
20/09/2024 |  10:39 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Одржан приказ способности Војске Србије "Застава 2024"; Додик: Војска импресивна и јака - то је важно и за Српску (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, на војном аеродрому у Батајници одржан је организовани приказ способности Војске Србије "Застава 2024".
Застава 2024 - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Застава 2024Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Приказу су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

Застава 2024 (Фото: predsjednikrs.rs/BorislavZdrinja)

Војска Србије је импресивна, а предсједник Републике Србије Александар Вучић води рачуна о одбрани своје земље, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик након одржаног приказа способности Војске Србије "Застава 2024".

- Данас можемо да видимо како се остварују снови. Србија нема офанзивне, нападачке планове - навео је Додик.

Истакао је да Србија улаже и у намјенску индустрију, што показује и то што се доста оружја производи и у Србији.

- Захваљујем се предсједнику Србије и врховном команданту Александру Вучићу што сам имао прилику да присуствујем овом чину. Ово што смо видјели овдје је је импресивно. Србија нема офанзивне намјере, већ искључиво да брани свој интегритет и територију - нагласио је Додик.

-----

Предсједник Србије Александар Вучић је посебно истакао да је поносан што види велики број дронова "комарац", који могу нанијети велику штету непријатељима.

- Хоћу да похвалим посебно Институт "Мома Станојловић" зато што су радили вредно, много тежак и одговоран посао су урадили. Сада имамо шест потпуно спремних борбених хеликоптера ми-35 које смо увезли са Кипра. Они су много напорно и тешко радили, и морам да их похвалим. Знаћу то да урадим и приликом поделе Сретењских одликовања - рекао је он.

Вучић је истакао разорну моћ ракета "атака" које користе хеликоптери Ми-35.

Предсједник Србије каже и да начелник Генералштаба Србије сматра да нема војске без тенка, и поред чињенице да многи предвиђају "крај тенка" због рата у Украјини.

- Сви траже од нас да уручимо и предамо наше тенкове, а ми по броју становника смо први или други у Европи по броју исправних тенкова по глави становника. Не дам. Нисам добио такав захтјев, а и да траже, начелник генералштаба се не би сложио - казао је.

Вучић је рекао да Влада Србије данас на седници доноси одлуку о војном року.

- Ми ово нисмо могли ни да сањамо. Све ово је Србија, 50 одсто је Србија мјесто производње, 50 одсто је све остало - рекао је Вучић.

Вучић је питао тенкисте који су им тенкови најбољи, и добио одговор да је Т-72, а да ће српски бити бољи када буду модернизовани.

Дефиле пешадијских јединица

Дефилује ешалон пешадијских јединица, међу којима су припадници 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, одреда Кобри, извиђачких чета, затим припадници Прве, Друге, Треће и Четврте бригаде, као и Команде за обуку.

"Летећи тенкови" и хеликоптерски десант

Борбени хеликоптери ми-35, познати и као "летећи тенкови" и "ватрене кочије", дејствују да би припремили услове за хеликоптерски десант.

Услijедио је десант групе хеликоптера ми-17 са припадницима специјалних снага, који се спуштају конопцима.

У десанту учествују и хеликоптери "гама", који носе противоклопне модернизоване ракете “маљутка“, чиме се завршава активан део приказа.

Налети војних авиона, симулација ваздушне борбе

Парови војних авиона "миг 29", "орао", "галеб" надлећу простор на којем се одржава приказ.

"Мигови" симулирају ваздушну борбу два авиона.

Скок припадника 63. падобранске бригаде

Приказ способности почиње демо скоком припадника 63. падобранске бригаде, који носе заставу Србије и заставу Војске Србије.

Химна и рапорт предсједнику Србије Александру Вучићу

Капетан прве класе почасног строја Гарде Илија Јоксимовић, после интонирања химне Боже правде, предао је рапорт предсједнику Србије Александру Вучићу у присуству министра одбране Србије Братислава Гашића и начелника Генералштаба генерала Милана Мојсиловића.

-----

У приказу ће бити ангажовано више од 6.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Посјетиоци ће моћи да виде способност специјалних снага и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, као и дефиле јединица Војске Србије.

Посјетиоци могу да погледају летачки програм, приказ дијела способности специјалних снага и Ратног ваздухопловства и ПВО, као и дефиле јединица Војске Србије, укључујући дефиле ваздухопловног ешалона Војске Србије.

Приказани су противваздухопловни ракетни системи "ФК-3", "ха-ку 17" и "панцир", модернизовани авиони "миг 29 СМ" и "орао", хеликоптери "Ми-35", "Х-145М" и "Ми-17", као и беспосадни ваздухоплови.

Биће приказани и противоклопни ракетни систем "корнет", борбена оклопна возила "милош", "лазар три" и "хамер", самоходне топ-хаубице од 155 милиметара "нора", самоходне вишецијевни лансери ракета "огањ", те савремена оптоелектронска средства и друго наоружање и војна опрема.