latinica  ћирилица
26/09/2024 |  16:13 ⇒ 16:23 | Аутор: sputniknews.com

Комеморативна свечаност на острву Видо: Ова земља је Србима отаџбина изван отаџбине (ФОТО)

Министар одбране Србије Братислав Гашић предводио је данас Централну државну комеморативну свечаност поводом обиљежавања 108. годишњице искрцавања српске војске на јонска острва Крф и Видо, саопштило је Министарство одбране Србије.
Комеморација на Крфу (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ MARIJANA JANKOVIĆ/ bs) -
Комеморација на Крфу (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ MARIJANA JANKOVIĆ/ bs)

Том приликом, Гашић је, у пратњи бригадног генерала Горана Момчиловића, пуковника Дејана Станишића, амбасадора Републике Србије у Републици Грчкој Николе Недељковића и државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Антића, положио вијенце у Маузолеју на острву Видо, крај Морнаричког крста и у "Плаву гробницу".

Гашић на комеморацији на Крфу (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ MARIJANA JANKOVIĆ/ bs)

У обраћању присутнима, Гашић је рекао да је "мјесто на коме стојимо наше светилиште", а да је "ова земља Србима - отаџбина изван отаџбине".

- Овдје су наши преци, прије 108 година, пронашли уточиште послије неописиве голготе повлачења преко сурових албанских планина. Овдје их је, физички сломљене, али духом непобједиве, тада дочекао братски грчки народ. Уз молитве за покој душе у Господу уснулим српским ратницима ми се, у знак захвалности, Богу молимо и за добробит наше грчке браће чији су прадједови нашим прадједовима братство доказали у одсудном тренутку. Може ли се, осим Божјом вољом, објаснити то до тада невиђено страдално, али ипак успјешно повлачење војске и читавог државног апарата са дијелом народа на територију друге земље? Може ли се, сем Божјом промишљу, тумачити успјех тог истовремено застрашујућег и величанственог подухвата, побједоносног повратка на своју родну груду - рекао је Гашић.

Комеморација на Крфу (TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ MARIJANA JANKOVIĆ/ bs)

Он је поручио да су нама, из перспективе савременог доба, патње и херојства славне српске војске тешко сагледиви и да се, премда у историјским оквирима раздобље од једног вијека није тако велико, чини да подвизи Првог свјетског рата у нашим умовима постају далеки и нестварни, попут мита, због чега је боравак на тим острвима више од посјете и обиласка историјских знаменитости.

- Ово је наше ходочашће - тачка сусрета мита и стварности. У Крфу, Виду и Плавој гробници велики Милутин Бојић видио је колијевку "бајке за времена". И она то, заиста, јесте. Овдје је усађен један, камен, угаони камен нашег трајања и страдања. Овдје се тешки и немилосрдни точак историје зауставио и кренуо у супротном смјеру, водећи нас у блиставе побједе Солунског фронта - рекао је Гашић.

Додао је да је, нажалост, у трагу Солунског фронта остало много костију наших предака, које су свједочанство жртве за слободу и независност, завјет који нас прати и заклиње да чувамо Србију и додао да ћемо чувати Србију по сваку цијену, онако како су је прадједови за нас чували.

- Ми се о тај завјет нећемо оглушити. Учинићемо све да будемо достојни насљедници хероја који су се, вођени руком Божје правде, тријумфално вратили у своје шљивике. Највећа почаст и вјечна захвалност припада онима који су на том путу пали непобијеђени. Нека вјечно живи сјећање на наше хероје и мученике! Живио братски грчки народ! Живјела наша Србија - рекао је Гашић.

Према његовим ријечима у спомен-књигу на острву Видо уписао је - Наш завјет вама, нашим светим прецима јесу света слобода и мир и љубав према отаџбини.

- Вашим херојством стремимо достојанственијој будућности Србије! Нека вам је вјечна слава. Живјела Војска Србије! Живјела Србија! - закључио је Гашић.

Комеморативне свечаности одржавају се у знак сјећања на раздобље великог страдања цивилног становништва и припадника војске који су, исцрпљени дуготрајним маршевима, спас потражили на грчким јонским острвима Крф и Видо, саопштило је Министарство одбране Србије.