latinica  ћирилица
26/09/2024 |  20:33 ⇒ 20:37 | Аутор: СРНА

Свечано затворени "Дани Српске у Србији"

"Дани Српске у Србији", током којих се Српска представила у 12 градова Србије, свечано су затворени вечерас у Зрењанину, уз поруку да ова манифестација доказује повезаност Срба са обје стране Дрине.
Дани Српске у Србији - Фото: РТРС
Дани Српске у СрбијиФото: РТРС

Манифестацију су пригодним бесједам на свечаности у Културном центру затворили министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и потпредсједник Владе Србије Александар Вулин, а претходно се обратио и градоначелник Зрењанина Симо Салапура.

Клокић је рекао да је ово манифестација и Српске и Србије, чије постојање већ 12 година доказује љубав и повезаност Срба с обје стране Дрине, те оцјенио да је она залог за будућност у којој ће те везе постати само јаче и снажније.

Он је указао на чињеницу да је на почетку манифестације Република Српска представљена само у Београду, а данас готово да не постоји град у Србији у којем "Дани Српске" нису оставили свој траг.

- Тај траг је видљив, одише пријатељством и заједништвом, а направио га је један народ, једна нација, вјера и идентитет. Са задовољством могу истаћи да су наши односи снажнији него икада, а поносан сам што нас оваква манифестација подстиче да у будућности будемо још већа подршка једни другима - нагласио је Клокић.

Он је навео да је Србија, у овим изазовним временима за Републику Српску, показала да је искрен пријатељ, те додао да је доказа безброј и да готово не постоји град или општина у Српској гдје Србија није присутна кроз изграђену болницу, вртић, мост или дом културе.

Клокић је навео да ова манифестација из године у годину доноси квалитетан и садржајан програм, те посебно захвалио Представништву Републике Српске у Београду, на челу са Млађеном Цицовићем, које је организатор манифестације.

Свечаности затварања присуствовали су и министар правде Српске Милош Букејловић, шеф Представништва Млађен Цицовић, предсједник и потпредсједник Скупштине града Лакташи Саша Поповић и Срђан Благојевић и друге званице.

У умјетничком дијелу свечаног затварања одржан је концерт групе "Оне три у огледалу" из Бањалуке.

Овогодишња манифестација "Дани Српске у Србији" имала је 16 програма из свих крајева Српске који су приказани у 12 градова Србије. Уз културно-умјетничке програме одржани су сусрети привредника Републике Српске и Србије са представљањем инвестиционе понуде Српске, као и сусрети делегација градова и општина.

Делегације су предводили представници Владе Републике Српске и Представништва Републике Српске у Србији, а манифестација је отворена 20. септембра у Народном позоришту у Београду.

"Дани Српске у Србији" организују се с циљем јачања сарадње између Републике Српске и Србије и очувања културе, традиције, језика и писма.