latinica  ћирилица
20/09/2024 |  09:18 ⇒ 10:28 | Аутор: РТРС

Србин претучен и опљачкан у Старом Грацком

Тројица нападача, која су причала албански, мучки су претукли и опљачкали Србина Дејан Радић у његовој кући око поноћи у Старом Грацку у општини Липљан, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.
Канцеларија за КиМ - Фото: РТРС
Канцеларија за КиМФото: РТРС

Нападачи су Радића прво везали, а потом тукли мотком и на крају опљачкали, а након чега су му помоћ пружиле комшије, Срби које су позвале полицију. Радић у породичном дому живи сам, с обзиром на то да му је мајка недавно преминула.

У саопштењу се указује да је овај брутални напад посљедица антисрпске политике и институционалног насиља које спроводе Приштина и премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти према Србима и бројних примјера полицијске бруталности.

Из Канцеларије напомиње да се овим шаље порука да су Срби на Косову и Метохији пожељне и легитимне мете Албанаца и да за њихова страдања нико неће одговарати.

- Напади на Србе постали су свакодневица на Косову и Метохији, јер свака мржња рађа и инспирише мржњу, а Срби у овом страдалном селу ни послије двије и по деценије немају мира, већ су поново на мети Албанаца - указано је у саопштењу.

Из Канцеларије су истакали да је овај напад унио огромну забринутост и страх међу преостале Србе који живе у Старом Грацку, јер они чија је обавеза да их штите, окрећу главу на другу страну, да не виде сопствену срамоту.

- Да ли ће о Дејановим мукама кроз које је прошао да се огласи неки међународни представник из Приштине и да га посјети, или он за њих не постоји? Хоће ли борци за људска права да подигну глас за брутално претученог Србина на Косову и Метохији и да траже од Приштине и Куртија да престану да спроводе и заговарају политику која инспирише насиље и терор над Србима? - упитали су из Канцеларије