latinica  ћирилица
19/09/2024 |  17:44 ⇒ 17:51 | Аутор: СРНА

Тадић: Крњи Уставни суд БиХ би ван снаге ставио и српски народни кувар

Изборним законом Републике Српске хтио се увести какав-такав ред у очито хаотичним изборним процесима у које се мијешају неовлаштени странци, а одлука крњег Уставног суда БиХ да овај закон стави ван снаге не чуди, рекао је правник Огњен Тадић.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Он је рекао да је Српска упркос оспоравањима овог закона избјегла двовлашће у локалним самоуправама које је хтјела произвести злонамјерна политика Кристијана Шмита.

- То што ће она бити побијеђена управо у изборним условима које је лично Шмит створио, успјех продејтонске политике Републике Српске чини још значајнијим, а рад крњег Уставног суда БиХ неутицајним на будуће политичке процесе у БиХ - истакао је Тадић.

Према његовим ријечима, оцјену уставности крњег Уставног суда БиХ не би прошао ни српски народни кувар који би био стављен ван снаге, јер дијелови исхране не изражавају конститутивност свих народа у БиХ или би се на неки начин објаснило да у БиХ нема кухиње осим сарајевске.

Крњи Уставни суд БиХ ставио је данас ван снаге Изборни закон Републике Српске уз образложење да није у складу са Уставом БиХ и Изборним законом БиХ, због тога што се овим законом наводно преузимају надлежности институција БиХ.