latinica  ћирилица
17/09/2024 |  09:55 ⇒ 09:56 | Аутор: СРНА

Дакић: Монтирано седам главних носача моста у Чесми

На градилишту моста у бањалучком насељу Чесма монтирано је седам главних носача на претпосљедњем пољу распонске конструкције, те су изведени радови на бетонирању коловозне плоче и попречног носача чиме је распонска конструкција на овом пољу моста у потпуности изведена, потврдио је директор "Путева Републике Српске" Милан Дакић.
Мост у бањалучком насељу Чесма -
Мост у бањалучком насељу Чесма

Према његовим ријечима, након ових радова преостаје да се монтира још седам главних носача.

- Након тога ће бити израђена коловозна плоча са припадајућим попречним носачима, чиме ће основна конструкција бити у потпуности завршена - рекао је Дакић за Срну.

Он је напоменуо да би, према тренутним процјенама, изградња основне конструкције моста требала бити завршена до краја септембра, након чега слиједи израда хидроизолације, пјешачких стаза, рубних вијенаца, ограде, постављање расвјетних тијела и инсталација и асфалтирање моста.

- Изградња моста у Чесми реализује се на основу споразума о заједничкој реализацији пројекта Јавног предузећа Путеви Републике Српске и града Бањалука. Управљање изградњом и финансирање комплетне изградње моста је обавеза ЈП Путеви Српске и све се обавезе редовно извршавају - рекао је Дакић.

Према његовим ријечима, вриједност уговора је око 6,6 милиона КМ са ПДВ-ом, а извођачи радова су Мркоњићпутеви и Структура из Јајца.

Дужина новог моста је 171,70 метара, док је ширина моста 15,20 метара

Он је подсјетио да је рок за реализацију овог пројекта 36 мјесеци, тачније новембар 2025. године, додајући да Путеви Републике Српске" улажу напоре да радови буду завршени у што краћем року.

- Важно је напоменути да су овим уговором обухваћени радови прве фазе пројекта, која обухвата изградњу само моста, без приступних саобраћајница. Друга фаза није обухваћена овим уговором. Друга фаза обухвата изградњу приступних саобраћајница и пратећих објеката и она је потпуности у надлежности града Бањалука - каже Дакић.