latinica  ћирилица
17/09/2024 |  13:41 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Гаврић: Водотокови стабилни, константна улагања у заштиту од поплава

У Републици Српској нивои ријека су у благом порасту, али се не очекују нагли порасти који би довели до изливања, изјавио је помоћник министра за водопривреду Милан Гаврић.
Водостај - Фото: РТРС
ВодостајФото: РТРС

Гаврић је рекао да су водотокови стабилни, а имајући у виду протекли период у којем је доминирала суша, киша која пада неће претјерано утицати на ниво водостаја већих ријека.

- Свакодневно пратимо метеоролошке прогнозе. Не вјерујемо да ће иједан водоток доћи и до линије редовне одбране од поплава, али ћемо благовремено обавјештавати о потенцијалним проблемима - навео је Гаврић.

Он је истакао да опрез увијек постоји када је ријеч о бујичним водотоковима који могу да настану у ситуацијама екстремних пљускова на микролокацијама, а што није могуће ни прогнозирати.

Када је ријеч о насипима на Сави и Дрини, Гаврић је рекао да су у стабилном стању и да се редовно одржавају.

Он је напоменуо да Јавна установа Воде Српске" тренутно реализује пројекат у вриједности 19 милиона евра, а који садржи више мјера заштите од поплава на више локација у Републици Српској, попут Приједора, Бијељине, Модриче, Добоја, Зворника и Бањалуке.

- Осим тога, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, заједно са Јединицом за координацију пројеката у пољопривреди, спроводи пројекат "Сава - Дрина коридор", који, између осталог, обухвата главни ободни канал у Бијељини - истакао је Гаврић.

Он је додао да очекује да овај пројекат буде завршен крајем наредне године, што би Семберији донијело већу сигурност када је ријеч о водотоковима од Мајевице.

Гаврић је подсјетио да су "Воде Српске" са Министарством у више локалних заједница завршиле пројекат хитне заштите од поплава у вриједности од 55 милиона евра.

- Скоро да ниједна локална заједница није изостављена. Више десетина мјера су урађене. Обухватао је цијели савски насип, регулацију одређених водотокова из слива Саве - рекао је Гаврић.

Он је поручио да је ресорно министарство увијек усмјерено на улагања у водопривреду, посебно имајући у виду климатске промјене.

- Увијек планирамо нове пројекте и обезбјеђујемо неопходна средства - навео је Гаврић за Срну.