latinica  ћирилица
17/09/2024 |  13:51 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

МУП Српске убрзао активности на успостављању система "Амбер алерт"

Министарство унутрашњих послова Републике Српске интензивирало је активности на успостављању система "Амбер алерт"који омогућава брзо проналажење нестале дјеце, те се његово увођење очекује наредне године.
Амбер алерт - Фото: Уступљена фотографија
Амбер алертФото: Уступљена фотографија

Овај систем у Српској ће бити уведен по узору на систем "Пронађи ме", који је у примјени у Србији.

Системом "Амбер алерт" одмах по пријави нестанка малољетног лица, предвиђено је обавјештавање цјелокупне јавности, с циљем што бржег проналаска.

- За његово ефикасно функционисање, неопходно је укључивање шире друштвене заједнице - рекла је за Радио Републике Српске, начелник Одјељења за односе с јавношћу у МУП-у Српске, Мирна Миљановић.

Партнери у овом пројекту су и мобилни оператери, јер ће сви грађани добити СМС са истим садржајем.

Такође, те поруке аутоматски ће бити објављивани и на плакатима Аутопутева. као и други субјекти попут аутобуских станица.

- За активацију "Амбер алерт" система предвиђени су јасни критеријуми. Није предвиђено његово активирање у било којем случају нестанка дјетета. Ми на годишњем нивоу имамо десетине пријава нестанка дјеце. Систем се неће активирати нпр. уколико се ради о бијегу од куће, те уколико не постоји бојазан за здравље и живот дјетета - нагласила је Миљановићева.

И према тренутним законским одредбама у Српској, предвиђено је да се у потрагу за несталим дјететом полиција укључи одмах по пријави, а у случају нестанка одрасле особе тек након 24 часа.