latinica  ћирилица
30/08/2024 |  16:13 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Академик и сенатор Војислав Максимовић остаће упамћен по великим дјелима (ВИДЕО)

Породица, родбина, колеге, пријатељи, поштоваоци се опраштају од академика, универзитетског професора, књижевника, политичара и сенатора Републике Српске Војислава Максимовића. Преминуо је у Београду у 89. години. У Фочи је одржана комеморација.
Комеморација Војиславу Максимовићу - Фото: РТРС
Комеморација Војиславу МаксимовићуФото: РТРС

Да ће Војислав Максимовић остати упамћен у свом народу као човјек коме је заслужено припала велика част да на свечаној сједници, 9. јануара 1992. године у Сарајеву прочита Декларацију о проглашењу Српске Републике БиХ, поручио је предсједник Српске Милорад Додик.

Нагласио је да му је част да је свједочио тим историјским догађајима за Српску.

Академик Војислав Максимовић, доказ је да је идеја најмоћнија и најважнија ствар у политици и историји– истакнуто је у Фочи.

- Због тога је Војислав Максимовић оснлонац и један од стубова на којим стоји Српска, а што је најважније Република Српска стоји на идеји оних који су је стварали. Она није само територија него идеја која овдје живи стољећима - навео је Жељко Будимир, министар за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске.

Обновио је рад Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".

У ратним годинама као први ректор од Добоја до Требиња поставио је темеље данашњег Универзитета у Источном Сарајеву.

- Оснивањем просвјете схватио је да је народ пред великим изазовом и да је његов једини спас у култури, духовности и очувању традиције - рекао је Радисав машић, члан Главног одбора СПиКД "Просвјета".

- Под његовим руководством овај универзитет је проходао а касније крупним корацима наставио према заједници универзитета у Европи и свијету - додао је Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

Међу њима и у Фочи, факултете - Медицински, Стоматолошки и Духовну академију.

Земљаци вјечно захвални.

- Идеја је да се установи награда по њему, да се назове улица по њему и да се подигне биста за великог родољуба - нагласио је Милан Вукадиновић, начелник општине Фоча.

Академик Војислав Максимовић биће сахрањен у суботу 31. августа на гробљу у Јошаници код Фоче.