latinica  ћирилица
31/08/2024 |  08:49 ⇒ 11:21 | Аутор: РТРС

Шобот: Циљ нам је да Клиника за кардиохирургију постане лидер из области минимално инвазивне хирургије (ВИДЕО)

УКЦ Републике Српске у петак био дом Љетне конференције минимално инвазивне хирургије коју је, у сарадњи са америчком компанијом ЛСИ организовала Клиника за кардиохирургију. Циљ је био да се на једном мјесту окупе стручњаци из читавог свијета да би се унаприједило лијечење наших пацијената и пружило што боље хируршко рјешење за операције срчаних залистака.
Гости у студију др Никола Шобот и др Фахрад Бахтијари - Фото: РТРС
Гости у студију др Никола Шобот и др Фахрад БахтијариФото: РТРС

Један од стручњака на овој конференцији био је проф. др Фахрад Бахтијари – кардиохирург, директор Клинике за кардиохирургију из Бона, један од најбољих у свијету, чија је клиника у Бону едукативни центар у Европи из ове области.

Доктор Бахтијари је појаснио да су минимално инвазивне опереције на срцу релативно нови начин лијечења различите кардиоваскуларне патологије, у највећем броју срчаних залистака и подразумијевају приступ кроз мали рез од два центиметра, за разлику од традиционалних приступа гдје се готово увијек пресијеца грудна кост.

- То значи да је постоператвни опоравак бржи и лакши. Пацијенти се врло брзо врате својим свакодневним активностима и току живота. Јако сам задовољан инфраструктуром и радом љекара УКЦ-а. Радо ћу доћи опет, јер је Клиника за кардиохирургију у Бањалуци са најбољим потенцијалом - нагласио је Бахтијари.

Начелник Клинике за кардиохирургију Никола Шобот истакао је да је циљ организације овог научног догађаја да се окупе стручњаци из цијелог свијета како би се унаприједило лијечење пацијената и како би пружили што боље хируршко рјешење за операције срчаних залистака.

- Поносни смо јер УКЦ улаже у едукацију наших љекара. Циљ Љетне конференције је да овакав стручни скуп постане традиција, а да Клиника за кардиохирургију постане лидер из области минимално инвазивне хирургије и регионални центар за едукацију на пољу неинвазивне кардиохирургије - истакао је Шобот.