latinica  ћирилица
31/08/2024 |  19:29 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Градишка у знаку легионара; Туристима дочаран живот у граду на Сави у вријеме Римљана (ВИДЕО)

Градишка данас у знаку Римљана. На трећем Римском фестивалу "Авентуре Градишка" посјетиоцима и туристима је дочаран живот у граду на Сави у вријеме Римског царства када је носио назив Сервицијум.
Римски фестивал у Градишци - Фото: РТРС
Римски фестивал у ГрадишциФото: РТРС

Испод зидина реплике римског утврђења Сервицијум угодно се смјестио римски генерал Луцијус Лицинијус Лукулус који је освојио многе провинције.

- Ја сам Луцијус Лицинијус Лукулус, генерал са освојеним највећим римским провинцијама и мој мото је јести, пити и уживати - изјавио је римски генерал Лукулус.

Док су генерали уживали на занимљив и сликовит начин, више од 300 учесника из Републике Српске и ФБиХ, Србије, Словеније и Хрватске приказало је далеку прошлост и начин на који су се Римљани забављали.

- Соколарство сеже још из доба прије нове ере када су људи били приморани да преживе, а преживљавали су тако што су са соколарским птицама ловили плијен и то су јели - рекао је Зоран Ћургуз, соколар.

Ален Мешић из Удружења колекционара "Денариус" из Градишке истакао је да се овај колектив представио изложбом налаза са подручја Градишке, везаних за римски период.

- Тако да имамо оруђа, оружја, прстења, накита, огледалаца, новчића и различитих других предмета који су нађени као остаци живота на овим просторима у римском периоду - рекао је Мешић.

За три године Римски фестивал у Градишци постао је престижна туристичка манифестација.

- Овдје су присутни и туристи који су дошли организовано поводом Римског фестивала. Дошла су два аутобуса из Словеније, из Марибора и Птуја и један из Бањалуке. Све то показује оправданост да кроз овај фестивал радимо промоцију наше културе, баштине и наших малих пољопривредних произвођача - нагласио је Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

Кроз изложбе и друге програмске садржаје приказана је далека прошлост када је Градишка била лука Сервицијум, живот старих Римљана, занати, мода, римска пијаца, крчма и спортске вјештине.