latinica  ћирилица
31/08/2024 |  19:31 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Како предавати књижевност у условима четврте технолошке револуције? (ВИДЕО)

Како предавати књижевност у условима четврте технолошке револуције? To je тема дводневног научног скупа који се у организацији Одјељења за књижевност одржава у Андрићевом институту у Андрићграду. Учесници скупа покушаће да дају одговор на питање каква је улога књижевног дјела у савременој комуникацији.
Научни скуп Андрићев Институт у Андрићграду - Фото: РТРС
Научни скуп Андрићев Институт у АндрићградуФото: РТРС

У условима четврте технолошке револуције у којој је видљива доминација слике и медија друге врсте, постоји начин да се књижевно дјело ученицима презентује унутар једног читалачког искуства.

- Књижевно дјело данас не значи много на први поглед у животу младог човјека али када се дубље замислимо и када дјеца приступе књижевном дјелу на другачији начин увидимо да то књижевно дјело је од суштинског значаја јер доноси и показује смисао у животу младог човјека и објашњава му неке ствари које су му данас збуњујуће - каже Иван Јевђовић, професор српског језика и књижевности у Гимназији Бањалука.

И зато је потребно ученицима приближити књижевност. Модерне технологије то и омогућавају.

- То им омогућавају аудио записи говора Милоша Црњанског, гдје они чују ријечи писца, као и филмови који им освјетљавају вријеме, рецимо Стаљинове владавине иза гвоздене завјесе, што је њима иначе потпуно далеко и непознато. То омогоћава да се књижевном дјелу рецимо "Мајстор и Маргарита" приступи на бољи, занимљивији и њима ближи начин - појашњава Александра Кузмић, професорка у Филолошкој гимназији у Београду.

Важно је приближити књижевност и ученицима који се у у будућности током школовања неће сусретати са књижевношћу као професијом.

- Да би се могла оцијенити структура књижевног искуства, како оно утиче на формирање човјека, формирање свијести и појединца и јавне свијести уопште. Мислим да је то у духу Андрићеве бриге о литератури, читању и искуству читања. То нешто што у овом тренутку одговара савременим захтјевима, како ученика тако и професора - навео је Мило Ломпар, руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог Института.

Научни скуп у Андрићграду наставља се и сутра када ће се говорити на који начин искористити друштвене мреже као додатно наставно средство.