latinica  ћирилица
29/08/2024 |  19:22 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Одата почаст погинулим и несталим у одбрамбено-отаџбинском рату

Одавањем почасти погинулим и несталим у Одбрамбено-отаџбинском рату данас је обиљежен Међународни дан несталих особа у Бијељини, гдје се још трага за 40 несталих лица, од којих је 12 цивила, а међу њима су једно дијете и двије жене, као и за 28 припадника Војске Републике Српске.
Бијељина - обиљежен Међународни дан несталих особа - Фото: СРНА
Бијељина - обиљежен Међународни дан несталих особаФото: СРНА

Предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Дарко Стевић рекао је на скупу у центру Бијељине да је борба српског народа кроз ратове, па и кроз овај посљедњи, увијек била борба за слободу и за своју државу.

- Историја је показала да српски народ без државе нема ни слободе, која је, нажалост, увијек прескупо плаћена, у посљедњем рату са 30.000 жртава - навео је Стевић.

Он је истакао да су породице српских жртава незадовољне јер потрага за несталим Србима деценијама стоји у мјесту.

- Наш захтјев је укидање или реорганизација Института за нестала лица БиХ, који од настанка дјелује једносмјерно и до сада је пронађено и идентификовано свега 59 српских жртава - поручио је Стевић.

Према његовим ријечима, српско сјећање на невино пострадале није злопамћење и не треба да се претвори у мржњу и осветољубивост, него треба да буде трајно свједочење истине, правде, љубави и мира.

У Цркви Светог Ђорђа у Бијељини служен је парастос невино страдалима, на централни споменик браниоцима положени су вијенци и цвијеће, а организована је и посјета спомен-соби погинулим борцима.