latinica  ћирилица
29/08/2024 |  18:16 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Ски-центар "Игришта" након 40 година, поново у функцији; Уложено 36 милиона марака (ФОТО/ВИДЕО)

Нова фаза у развоју туризма Српске. Званично је отворен ски-центар "Игриште" код Власенице, који ће након четрдесет година, поново бити у фунцкији. Ово туристичко мјесто представља посебну фазу у развоју туризма Републике Српске, рекао је предсједник Милорад Додик, након отварања "Игришта". У реконструкцију ски-центра уложено је 36 милиона марака. Влада Српске ће и у наредном периоду наставити са улагањем у овај туристички комплекс.
Пресјецање свечане врпце, ски центар Игришта - Фото: РТРС
Пресјецање свечане врпце, ски центар ИгриштаФото: РТРС

Након двије године интезивног рада на уређењу ски центра-"Игришта" овај туристички комплекс отворио је врата за све љубитеље скијања и змиских спортова. Модернизоване стазе прилагођене су свим узрастима. Шестосједна жичара и дјечији полигони дио су садржаја намијењеног свим посјетиоцима Олимпијског ски-центра.

- У наредној фази треба да се фокусирамо на смјештајне капацитете да би сви скијаши могли да буду удобно смјештени. Потрудићемо се да сваки инвеститор који дође да гради, гради од природних материјала и да то буде најбоље мјесто на свијету - рекао је Дејан Љевнаић директор Олимпијског ски-центра Јахорина.

Морамо интегрисати, каже Недељко Елек предсједник надзорног Одбора ски-центра "Игриште", нашу туристичку понуду и то смо покренули.

- Интегрисали смо прво Јахорину,Игришта, Андрићград. Оно што нам још недостаје јесу кадрови, а и отварање Факултета за туризам - додао је он.

Ски-центар биће привредни замајац не само Власенице већ и цијеле регије. Скијашки центар имаће три стазе за ноћно скијање, а након зимске сезоне планирани су и љетњи садржаји. Ускоро се очекује и наставак инфраструктурних радова. План је, каже начелник општине Власеница, да се на овом локалитету изгради око 20 хотела и викенд насеља.

- Ово је бисер, ово је драгуљ, један најмоћнији привредми субјекат у Републици Српској. Највећа фабрика која ће запослити све људе са ове регије, диће се сва села и градови. Наш је циљ да повежемо Србију, Српску, Бањалуку, Требиње и цијели лијепу Херцеговину, све наше што се зове српско - рекао је Мирослав Краљевић начелник општине Власеница.

А већ за мјесец дана очекује се и отварање ауто-пута Београд-Лозница. Тада ће овај ски-центар бити најближа повезница са Србијом. Истим путем повезивања са Олимпијским центром наставља и Српска каже премијер Вишковић. Ски-центар је будућност цијеле Републике Српске.

- Ми настављамо од Зворника, идемо даље до подроманије Источног Сарајева. С друге стране Вишеград долази доподроманије и све тако у пакету градње идемо до Требиња, Херцеговине. Влада Српске води рачуна да развија равномјерно Српску од Требиња до Новог Града - поручио је Радован Вишковић предсједник Владе Републике Српске.

На истој локацији гради се и вјештачко језеро капацитета 30 хиљада метара кубних. Радове је обишао и предјседник Милорад Додик. Предсједник Додик је најавио нова улагања.

- Морамо да наставимо даље и ово није крај. Ми одавде крећемо даље. Веома ће бити занимљиво гледати како се овдје граде хотели, викенд насеља и већ има заинтересованих инвеститора. Али, нико од њих није хтио ништа да гради док се није направио овај комплекс. Ово је жила кукавица читавог центра, да овог нема не би било ничега што ће услиједити - поручио је Додик.

Ски-центар "Игришта" налази се уз магистрални пут Власеница -Хан Пијесак. Изграђен је за вријеме Олимпијских игара у Сарајеву 84. године као помоћни ски-центар. Влада Републике Српске прошле године је одлучила да овај центар буде под окриљем Олимпијског центра Јахорина у периоду од 30 година без накнаде. Отварање овог скијашког центра отвориће врата и за око двије хиљаде нових радних мјеста.